abr-utrecht-260x75@2x

Nieuwsbrief november 2022

Inleiding

Deze nieuwsbrief staat volledig in het teken van de World Antimicrobial Awareness Week 2022 die van 18 t/m 24 november zal plaatsvinden. De WAAW wordt elk jaar door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) georganiseerd om aandacht te vragen voor het probleem dat micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten) resistent kunnen worden tegen medicijnen. Hierdoor worden infecties moeilijker behandelbaar. En uiteindelijk zouden voorheen onschuldige infectieziekten zoals een blaasontsteking weer levensbedreigend kunnen worden. In Nederland organiseren de tien Regionale Zorgnetwerken ABR de WAAW 2022 met als centraal thema: antibioticaresistentie.

Elke dag van de WAAW 2022 wordt een ander onderwerp rondom antibioticaresistentie uitgelicht:
Op de website abrweek.nl vind je inhoudelijke informatie over deze onderwerpen. Hier zullen ook tools en tips, filmpjes en leuke nieuwsberichten gedeeld worden. Je kunt bijvoorbeeld mee doen aan de antibioticaresistentie quiz en er zijn actiepakketten ontwikkeld voor huisartsenpraktijken en de VVT. Er worden ook meerdere webinars georganiseerd, daarover hieronder meer.

We wensen jullie een leuke en ook leerzame week toe!
Nascholing_TWA_BRMO_2022-06-22

Webinar: “Antibiotica-allergie: hoe krijgen we onterechte registraties de zorgketen uit?”

Op maandag 21 november wordt in samenwerking met de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) het webinar “Antibiotica-allergie: hoe krijgen we onterechte registraties de zorgketen uit?” georganiseerd. In dit webinar worden deelnemers geïnformeerd over de nieuwe SWAB-richtlijn “Aanpak bij vermoeden van antibiotica-allergie” en de achtergrond hiervan. Daarnaast worden ervaringen en resultaten gedeeld over lopende ontlabel projecten in ziekenhuizen en de eerste lijn. Dit biedt deelnemers praktische handvatten om een ontlabel project op te zetten in de eigen zorgorganisatie.

Een zeer relevant onderwerp voor onze regio omdat het zorgnetwerk in 2023 ziekenhuizen, verpleeghuizen, huisartsenpraktijken en apotheken die met het ontlabelen van onterechte antibiotica-allergie registraties aan de slag willen zal gaan ondersteunen!

Wanneer: maandag 21 november, 19.30-20.30u
Voor wie: huisartsen, specialisten, verpleegkundig specialisten, physician assistants, apothekers

Webinar “BRMO-overdracht, hoe doe jij dat?”

Tijdens dit webinar, dat ook live bijgewoond kan worden in het Experience Center van het Radboudumc bespreken we hoe de huidige transmurale werkafspraken BRMO zijn opgesteld, waar knelpunten en kansen voor verbetering liggen, en gaan we hierover in gesprek met het publiek. Ook gaan we in op dragerschapsstatus van bijzonder resistente-micro-organismen.

Wanneer: woensdag 23 november, 19.00-20.00u
Voor wie: huisartsen, transferverpleegkundigen en artsen-microbioloog

Actiepakketten voor huisartsenpraktijken en VVT

De actiepakketten zijn ontworpen om je te helpen in jouw huisartsenpraktijk of VVT-organisatie meer besef te creëren over wat antibioticaresistentie is en waarom het zo belangrijk is.

Per dag wordt een introductie gegeven over het onderwerp en worden er relevante tools of tips gedeeld, bijvoorbeeld beschikbare-learnings, voorbeeldprotocollen of informatiemateriaal.
Ook is er informatie te vinden over het WAAW-webinar van die dag. Daarnaast doen we suggesties voor opdrachten om samen met je collega’s uit te voeren. En als bijlagen zijn een aantal interessante documenten en posters toegevoegd. Doe jij ook mee? Download dan nu het actiepakket!

Symposium en webinar: “Antibioticaresistentie”

Tijdens dit RODIN symposium in het Rotterdamse Prinses Theater wordt o.a. ingegaan op surveillance, nieuwe diagnostiek voor de detectie van resistentie, ervaringen met een MRSA-uitbraak en nieuwe antibioticamiddelen. Het symposium kan ook online als webinar gevolgd worden.

Wanneer: dinsdag 22 november, 16.30-20.00u
Voor wie: artsen, deskundigen infectiepreventie, beleidsmakers

Webinar “De toekomst van infectiepreventie en de veranderingen in de thuiszorg”

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe zorgplannen voor thuiszorgorganisaties? Hoe ziet de huidige situatie eruit en wat is het toekomstbeeld van infectiepreventie in deze sector? Dit en meer staat centraal in een ronde tafelgesprek tussen vier gasten die allemaal vanuit een andere invalshoek betrokken zijn bij de thuiszorg.

Wanneer: donderdag 24 november, 15.30-17.00u
Voor wie: thuiszorgmedewerkers en bestuurders van thuiszorgorganisaties

Loesje

De Regionale zorgnetwerken ABR hebben voor de WAAW2022 samengewerkt met Loesje en een poster ontworpen om het onderwerp antibioticaresistentie onder de aandacht te brengen. Als je de poster binnen jouw zorgorganisatie wilt ophangen kun je de poster hier downloaden en zelf printen.

Wil je gratis een aantal geprinte exemplaren op A3 formaat van ons ontvangen? Laat het dan zo snel mogelijk weten via rzn-abr-utrecht@umcutrecht.nl.

Zo lang de voorraad strekt!

Ook interessant!

  • De WAAW is ook te volgen op LinkedIn en Twitter via de hashtag #WAAW2022.
  • Doktersassistenten kunnen met de actiecode WAAW2022 gratis aan de nieuwe e-learning “Diagnostiek bij Urineweginfecties” deelnemen die door ons zorgnetwerk ontwikkeld is i.s.m. het IVM (cursus toevoegen aan je winkelmandje en bij “Betalen” de kortingscode invullen).
  • De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) organiseert tijdens de WAAW het webinar “Profylaxe; what is the state of the art?” over de toepassing van antimicrobiële profylaxe. Meer informatie en aanmelden via de SWAB-website.
  • Het NethMap 2022 rapport van het RIVM i.s.m. de SWAB geeft een inkijk in antibioticagebruik en antibioticaresistentie in Nederland.
  • In 2023 gaat het zorgnetwerk een project opstarten om in de regio Utrecht onterechte antibiotica-allergie registraties de zorgketen uit te krijgen. Wij zijn nog op zoek naar medewerkers voor het projectteam, gedetacheerd vanuit de eigen zorgorganisatie of in dienst van het project. Heb jij ervaring of affiniteit met dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via rzn-abr-utrecht@umcutrecht.nl voor meer informatie.
  • Volg ons op LinkedIn voor dagelijks nieuws tijdens de WAAW2022!
Deze nieuwsbrief ontvangt u omdat u op één of andere manier betrokken bent bij het Regionaal Zorgnetwerk Antibioticaresistentie Utrecht (RZN ABR Utrecht). Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan onderaan de nieuwsbrief op 'Uitschrijven'. Of stuur deze nieuwsbrief door naar uw collega zodat hij/zij zich kan abonneren.

Email Marketing Powered by MailPoet