abr-utrecht-260x75@2x

Nieuwsbrief december 2023

Met het einde van het jaar in zicht nog een laatste update vanuit ons zorgnetwerk. Met een korte terugblik op de World AMR Awareness Week 2023 maar ook een vooruitblik op het komende jaar. We verbreden onze inhoudelijke scope van ABR naar AMR en Rivka van Deijk gaat aan de slag als onze nieuwe netwerkcoördinator. En misschien is er voor jou ook een kans om (nog meer!) bij het zorgnetwerk betrokken te raken: we zijn op zoek naar verschillende professionals die vanuit hun vakgebied een steentje willen bijdragen aan het bestrijden van antibioticaresistentie en het bevorderen van infectiepreventie in onze regio. Meer informatie over de openstaande vacatures vind je verderop in deze nieuwsbrief.

Veel leesplezier en wij wensen jullie alvast fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2024!

Van ABR naar AMR

Per 1 januari 2024 worden de Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie de Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie. Van ABR naar AMR dus! Want niet alleen bacteriën maar ook virussen, schimmels en parasieten kunnen resistent worden voor geneesmiddelen.

In de regio Utrecht zullen wij deze naamswijziging aangrijpen om onze huisstijl aan te passen en zo onze herkenbaarheid als één van de 10 regionale zorgnetwerken in het land te vergroten. Dit sluit ook aan bij onze doelstelling om de samenwerking met de andere regionale zorgnetwerken verdiepen. Om meer van elkaar te leren en een gezamenlijk front tegen AMR te vormen.

Als voorproefje hierbij alvast een sneak preview van ons nieuwe logo! In de loop van januari zullen we onze website en andere communicatie uitingen aanpassen.

Nieuwe netwerkcoördinator Rivka van Deijk

Rivka van Deijk is per 1 januari 2024 de nieuwe netwerkcoördinator van het zorgnetwerk. Zij is sinds maart 2021 als projectmanager onderdeel van het programmabureau en voor velen al een bekend gezicht.

Dit betekent dat Heine van Wieren na bijna vijf jaar stopt als netwerkcoördinator. Onder zijn leiding heeft het zorgnetwerk zich de afgelopen jaren regionaal op de kaart gezet en een belangrijke professionaliseringslag gemaakt.
Hij zocht graag de inhoudelijke scherpte op en was niet wars van een beetje controverse, maar ook een gesprekspartner met humor en hart voor de zorg. Naast zijn inzet voor het zorgnetwerk is Heine werkzaam gebleven als adviseur en interim manager in de zorg. Per volgend jaar zal hij zich hier weer volledig aan gaan wijden. Met Rivka van Deijk als zijn opvolger en Jenny Nieuwenhuis als projectmanager, weet hij dat het zorgnetwerk in goede handen is.

Vacatures

In de aanloop naar een nieuw jaar met nieuwe projecten en activiteiten – waarover binnenkort meer informatie! – zijn wij op zoek naar verschillende professionals die vanuit hun vakgebied een steentje willen bijdragen aan het bestrijden van antimicrobiële resistentie en het bevorderen van infectiepreventie in onze regio.
Geïnteresseerd? Kijk dan eens of één van onderstaande vacatures aansluit bij jouw kennis en ervaring!

Alle vacatures zijn voor een beperkt en vaak flexibel aantal uren per week en kunnen een aanvulling zijn op je huidige baan. Onze voorkeur gaat uit naar kandidaten die werkzaam zijn bij een zorgorganisatie in de regio Utrecht zodat inzet via detachering vanuit de werkgever kan verlopen. Maar als ZZP’er kun je ook reageren.

Infectiepreventie Audit App

Het uitvoeren van audits is een objectieve manier om in kaart te brengen hoe het ervoor staat met de infectiepreventie in een zorginstelling. Om dit proces te ondersteunen hebben de regionale zorgnetwerken ABR een infectiepreventie audit app ontwikkeld. Daarmee kun je eenvoudig en eenduidig auditgegevens verzamelen. En resultaten van verschillende audits en verschillende afdelingen gemakkelijk met elkaar vergelijken.
Voor de langdurige zorg zijn vier audits beschikbaar in de app: handhygiëne, persoonlijke hygiëne medewerker, persoonlijke hygiëne cliënt en gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). En er wordt nog gewerkt aan nieuwe audits.

De audit app is gratis te downloaden en gebruiken!

Terugblik WAAW

Het zit er weer op, de World AMR Awareness Week 2023. Van 18 t/m 24 november hebben de tien ABR Zorgnetwerken samen met zorg-organisaties en zorgprofessionals uit het hele land aandacht besteed aan antimicrobiële resistentie, waaronder antibioticaresistentie. We kijken terug op een geslaagde week!
Wil jij één van de webinars terugkijken, alsnog de interessante podcasts beluisteren of de indrukwekkende ervaringsverhalen van patiënten lezen? Dit kan nog steeds op de actiewebsite amrweek.nl.

Ook interessant!

  • De Infectiepreventieweek zal in 2024 plaatsvinden van 27 t/m 31 mei. Noteer deze week alvast in je agenda, meer info volgt binnenkort!
  • Er is een besloten LinkedIn groep opgericht voor zorgprofessionals die lid zijn van de infectiepreventiecommissie van het verpleeghuis in de regio Utrecht waar zij werken. In deze groep kunnen vragen gesteld worden en ervaringen gedeeld worden. Wil jij ook lid worden? Ga naar de groep op LinkedIn of stuur ons een mailtje op rzn-abr-utrecht@umcutrecht.nl.
  • Het zorgnetwerk biedt gratis een FTO aan over de aanpak bij vermoeden van antibiotica-allergie. Het FTO biedt huisartsen en apothekers praktische handvatten voor het correct registreren van bijwerkingen en allergieën en de kennis kan ook gebruikt worden om bestaande antibiotica-allergie labels te herbeoordelen en op te schonen. Lees er meer over op onze website.
  • Volg ons op LinkedIn voor nog meer nieuws!
Deze nieuwsbrief ontvangt u omdat u op één of andere manier betrokken bent bij het Regionaal Zorgnetwerk Antibioticaresistentie Utrecht (RZN ABR Utrecht). Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan onderaan de nieuwsbrief op 'Uitschrijven'. Of stuur deze nieuwsbrief door naar uw collega zodat hij/zij zich kan abonneren.

Email Marketing Powered by MailPoet