Nieuwsbrief mei 2024

De lente is begonnen en ook binnen het zorgnetwerk ontplooien zich allerlei nieuwe initiatieven en activiteiten! Samen met RSO Trijn gaan we aan de slag om de informatieoverdracht bij BRMO-dragerschap te verbeteren. En we zijn druk met de organisatie van onze allereerste Regionale Kennis- en Netwerkdag op 17 juni. We kijken ernaar uit om je daar te verwelkomen!

Maar voordat het zover is, staat eerst de Infectiepreventieweek 2024 voor de deur met een boeiend programma vol online en fysieke activiteiten voor diverse doelgroepen.

In deze nieuwsbrief aandacht voor bovenstaande ontwikkelingen en meer! Veel leesplezier en vergeet ook niet een kijkje te nemen op onze vernieuwde website www.amrzorgnetwerkutrecht.nl!

Regionale Kennis- & Netwerkbijeenkomst maandag 17 juni

We nodigen alle zorgprofessionals uit de regio Utrecht die zich bezig (willen) houden met antibioticagebruik, antibioticaresistentie en infectiepreventie uit voor onze allereerste Regionale Kennis- en Netwerkbijeenkomst!

We hebben een mooi programma opgesteld met interessante sprekers. Zij gaan in op onderwerpen als:
  • Huidige ontwikkelingen rondom antimicrobiële resistentie
  • Informatiedeling bij transmurale overdracht van patiënten met een BRMO
  • Aanpak bij vermoeden van antibiotica-allergie
  • Juist gebruik van handschoenen
  • Moleculaire typering van BRMO’s
De bijeenkomst wordt gehouden van 14.00 uur tot 17.30 uur in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg. Deelname is kosteloos en accreditatie is aangevraagd bij KNMG, VHIG, V&VN en VSR.

Infectiepreventieweek 2024

Volgende week begint de Infectiepreventieweek 2024! Van 27 t/m 31 mei organiseren we samen met de andere Regionale Zorgnetwerken AMR weer een interessant programma van webinars, bijeenkomsten en online activiteiten.

Neem bijvoorbeeld deel aan één van de webinars 'Hygiëne en infectiepreventie in de huisartsenpraktijk' of 'Infectiepreventie in de gehandicaptenzorg'. Test je kennis met de interactieve video 'Infectiepreventie in de Langdurige Zorg’. Of beluister de podcast ‘De strijd tegen de scabiësmijt’.

Op de website van de Infectiepreventieweek lees je alles over de activiteiten die relevant zijn voor jouw zorgsector.

Informatieoverdracht bij BRMO-dragerschap

Het AMR Zorgnetwerk Utrecht werkt samen met RSO Trijn aan het opstellen van een Regionale Transmurale Afspraak (RTA) bij BRMO-dragerschap. Want een goede informatieoverdracht bij doorverwijzing of overplaatsing van een patiënt of cliënt naar een andere zorgverlener is essentieel om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen.

Succesvolle netwerkbijeenkomst voor verpleeghuizen

Op 4 april heeft er weer een leuke en leerzame netwerkbijeenkomst plaatsgevonden voor leden van de infectiepreventiecommissie van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Dit keer werd de bijeenkomst gehouden bij Accolade Zorg in Bosch en Duin. We mochten veel bekende maar ook nieuwe gezichten verwelkomen van ruim 20 verpleeghuizen uit de regio.

De bijeenkomst stond in het teken van gedragsverandering. Met een workshop onder leiding van Nicolet van Eerd & Patricia van den Brink van ZipCompany doken we met elkaar in dit onderwerp. De inhoudelijke presentaties van de middag kun je samen met een sfeerverslag terugvinden op onze website.

Vernieuwde website

Per 1 januari is de naam van ons zorgnetwerk veranderd in AMR Zorgnetwerk Utrecht. Deze naamswijziging hebben we aangegrepen om onze huisstijl aan te passen en zo onze herkenbaarheid als één van de negen regionale zorgnetwerken in het land te vergroten. En nu is ook onze website vernieuwd!
Naast een vernieuwd ontwerp zijn we ook druk bezig de content te updaten. Door informatie over nieuwe projecten toe te voegen. Maar bijvoorbeeld ook door de sectorpagina's uit te breiden. Zo kun jij, als je werkzaam bent in de verpleeghuiszorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg of huisartsenzorg, gemakkelijk alle informatie op één plek vinden.

Agenda

Ook interessant!

  • Wij zoeken een Specialist of AIOS Ouderengeneeskunde met affiniteit met het onderwerp antibioticaresistentie om bij te dragen aan regionale projecten op het gebied van antibiotic stewardship. Meer weten? Ga naar de vacature op onze website!
  • Het aantal zorginstellingen dat deelneemt aan het Meldpunt voor Uitbraken van Infectieziekten & BRMO (MUIZ) in de regio Utrecht is over 2023 bijna verdubbeld naar 67! Lees er meer over in de het Jaarverslag MUIZ 2023 van de GGD regio Utrecht en neem contact op via muiz@ggdru.nl als je meer informatie wilt over het aansluiten van jouw organisatie.
  • Na de zomer starten er weer nieuwe opleidingen tot Infectiepreventie Ambassadeur (IPA) bij de Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP) (start 6 september) en aan de IP-Academie (start 3 september). Het zorgnetwerk ondersteunt het opleiden van IPA’s voor de VVT en Gehandicaptenzorg door middel van een bijdrage in de kosten van de opleiding en het vergoeden van een coachingstraject aansluitend aan de opleiding om de geleerde theorie binnen de eigen organisatie in de praktijk te gaan brengen. Ga voor meer informatie naar onze website.
  • Het zorgnetwerk heeft samen met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een e-learning ontwikkeld over diagnostiek bij urineweginfecties voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. De e-learning is geaccrediteerd en deelname is gratis. Lees er meer over op de sectorpagina Huisartsenzorg van onze website.
Email Marketing Powered by MailPoet