Nieuwsbrief maart 2025

Met de komst van de lente is het ook in ons zorgnetwerk tijd voor frisse ideeën en nieuwe samenwerkingen. We kijken er naar uit om jullie op 25 maart te verwelkomen op onze Regionale Kennis- en Netwerkbijeenkomst 2025. Dé gelegenheid om collega’s uit verschillende zorgsectoren te ontmoeten die zich ook bezighouden met het juist gebruik van antibiotica, antibioticaresistentie en infectiepreventie. Nieuwsgierig naar het programma en de sprekers? Lees snel verder!

Daarnaast starten we met een aantal nieuwe projecten. In deze nieuwsbrief lees je alles over het schoonmaakproject waar organisaties in de langdurige zorg aan kunnen deelnemen. Ook belichten we een initiatief om onnodig antibioticagebruik en overdiagnostiek bij kwetsbare ouderen met een mogelijke urineweginfectie in het ziekenhuis terug te dringen.

Veel leesplezier en graag tot 25 maart in Nieuwegein!

Mis het niet: de Regionale Kennis- & Netwerkbijeenkomst 2025!

We tellen af naar onze tweede Regionale Kennis- en Netwerkbijeenkomst op dinsdag 25 maart! Van 13.30 tot 17.00 uur ben je welkom in Green Village in Nieuwegein. Ben jij geïnteresseerd in juist antibioticagebruik, antibioticaresistentie en infectiepreventie? Dan mag je deze middag niet missen!

Ook dit jaar hebben we weer een inspirerend programma. Marc Sprenger, Directeur Publieke Gezondheid van de GGD regio Utrecht zal de bijeenkomst openen. Daarna zijn er verschillende sessies met onderwerpen als:

• Samenwerking bij een MRSA-uitbraak buiten het ziekenhuis
• Asymptomatische bacteriurie en het juist diagnosticeren van urineweginfecties
• Bacteriofagen als mogelijk alternatief voor antibiotica
• Strategieën om handhygiëne te verbeteren
• Moleculaire typering van BRMO's in onze regio

Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos en accreditatie is toegekend voor artsen (KNMG/ABAN, 3 punten), deskundigen infectiepreventie (VHIG, 4 punten) en verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN, 3 punten).

Met al ruim 90 aanmeldingen uit de ziekenhuizen, de publieke gezondheidszorg, de eerstelijnszorg en de langdurige zorg belooft het een leerzame én gezellige middag te worden!

Nieuw project: "Schoonmaak, een vak apart!"

Ben jij benieuwd of de schoonmaak in jouw organisatie goed geregeld is? Wil je meer inzicht krijgen in de naleving van de schoonmaakprotocollen? Of kunnen (zorg)medewerkers extra scholing gebruiken over reiniging en desinfectie van medische hulpmiddelen?
Doe dan mee aan het nieuwe project van het AMR Zorgnetwerk Utrecht: “Schoonmaak, een vak apart!” Jouw verpleeghuis- of gehandicaptenzorgorganisatie kan met dit project (gratis):

• De organisatie van schoonmaak, reiniging en desinfectie van medische hulpmiddelen in kaart laten brengen.
• Inzicht krijgen in de naleving van het schoonmaakplan en het reinigings- en desinfectieprotocol.
• Medewerkers laten scholen op een hygiënische wijze van schoonmaak en de reiniging- en desinfectie van medische hulpmiddelen.

Nieuw project antibiotic stewardship

Kwetsbare ouderen krijgen vaak onnodig antibiotica voorgeschreven voor een vermeende urineweginfectie. Onnodig antibioticagebruik draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van antibioticaresistentie. Het verhoogt bij ouderen aanzienlijk het risico op complicaties. En het is gerelateerd aan langere ziekenhuisopnames zonder aanwijzingen voor betere klinische uitkomsten.
Een onderzoeksteam van het UMC Utrecht gaat aan de slag om een antibiotic stewardshipbundel voor de eerste lijn en verpleeghuiszorg te vertalen naar de ziekenhuissetting (tweede- en derde lijn).

Netwerkbijeenkomst Infectiepreventie Gehandicaptenzorg

Onze netwerkbijeenkomsten infectiepreventie voor de VVT en GHZ zijn dé plek om collega’s te ontmoeten en van elkaar te leren. Elke bijeenkomst draait om een specifiek thema, waarbij deskundigen hun kennis delen en er volop ruimte is om ervaringen uit te wisselen.
Op dinsdag 8 april organiseren we weer een netwerkbijeenkomst speciaal voor de gehandicaptenzorgsector. Dit keer duiken we in het belang en de rol van de infectiepreventiecommissie. Heeft jouw organisatie zo’n commissie? Waarom wel of niet? Wat zijn de voordelen en uitdagingen? Tijdens deze bijeenkomst bespreken we deze en andere vragen uit de praktijk. Ook is er volop gelegenheid om ervaringen te delen. Ben jij er ook bij?

Agenda

Ook interessant!

  • De Infectiepreventieweek 2025 komt er weer aan! Van 19 t/m 23 mei 2025 organiseren de Regionale Zorgnetwerken AMR verschillende activiteiten om aandacht te vragen voor het belang van goede infectiepreventie. Meld je aan of vind meer informatie op infectiepreventieweek.nl.
  • Wil je in jouw huisartsenpraktijk onnodige antibioticavoorschriften en onnodige diagnostiek bij vermeende urineweginfecties terugdringen? Meld jouw FTO-groep dan aan voor het FTO Urineweginfecties dat onze huisarts-expert online of bij jullie op locatie kan geven. Ga voor meer informatie naar onze website.
  • Het AMR Zorgnetwerk Utrecht heeft subsidie ontvangen van het Ministerie van VWS voor de periode 2024 t/m 2027. Daarmee kunnen zorgorganisaties en -professionals uit de acute, langdurige en publieke gezondheidszorg activiteiten uitvoeren met betrekking tot het voorkomen en bestrijden van AMR en het bevorderen van infectiepreventie. Heb jij een goed idee voor een project of activiteit? Laat het ons dan weten!
  • Volg ons op LinkedIn voor nog meer nieuws!