Nieuwsbrief december 2024

Met deze laatste nieuwsbrief van het jaar blikken we onder andere terug op een geslaagde World AMR Awareness Week (WAAW) 2024. Zorgprofessionals uit de hele regio deden mee aan activiteiten die door de AMR Zorgnetwerken werden georganiseerd – of organiseerden zelf inspirerende initiatieven binnen hun eigen organisatie. Deze betrokkenheid is cruciaal. Hoe meer zorgprofessionals zich bewust zijn van de risico’s van antimicrobiële resistentie én weten wat zij kunnen doen om dit probleem aan te pakken, hoe groter de impact!

Daarnaast kijken we vooruit naar 2025. Samen met diverse zorgorganisaties en -professionals uit de regio hebben we een gevarieerd jaarplan opgesteld. In deze nieuwsbrief lees je een kort overzicht van projecten en activiteiten binnen de drie speerpunten: Surveillance, Infectiepreventie en Antimicrobial Stewardship. En houd de middag van dinsdag 25 maart alvast vrij in je agenda, want dan zal onze tweede Regionale Kennis- en Netwerkbijeenkomst plaatsvinden!

We wensen je alvast fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2025. Veel leesplezier!
Na het succes van onze eerste Regionale Kennis- en Netwerkbijeenkomst in juni dit jaar, zijn we direct aan de slag gegaan met het plannen van een vervolg in 2025. Ben jij er ook bij?

Verder in deze nieuwsbrief:

  • Jaarplan 2025
  • Geslaagde netwerkbijeenkomsten infectiepreventie
  • Terugblik WAAW 2024
  • FTO's voor huisartsen en apothekers
  • Agenda
  • Ook interessant!

Jaarplan 2025

Het einde van het eerste jaar van onze subsidieperiode 2024-2027 nadert en de afgelopen maanden zijn we druk geweest met het opstellen van ons jaarplan voor 2025. Daarin krijgt een groot aantal lopende projecten een vervolg en is ook een aantal mooie nieuwe activiteiten opgenomen.

Surveillance

Binnen het thema Surveillance blijven we, in samenwerking met RSO Trijn, werken aan het opstellen van een Regionale Transmurale Afspraak (RTA) over de informatieoverdracht bij doorverwijzing of overplaatsing van een patiënt die drager is van een resistente bacterie (BRMO).
Ook werken we samen met het UMC Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis verder aan het opzetten van een regionaal typeringslab dat routinematig BRMO's gaat testen om clusters te detecteren en transmissieroutes te identificeren. Andere projecten die doorlopen zijn onder andere HOB surveillance vertaald naar de praktijk en het ondersteunen van het Regionaal Signaleringsoverleg van de GGD regio Utrecht. Nieuw is dat we de uitrol van de SWAB Antimicrobial Stewardship Monitor (AMSM) in onze regio gaan ondersteunen met als doel het antibioticagebruik in de ziekenhuizen beter inzichtelijk te maken en ook regionaal te kunnen vergelijken.

Infectiepreventie

Binnen het thema Infectiepreventie blijven we inzetten op het verbeteren van hygiëne en infectiepreventie in de langdurige zorg. Onder andere door het organiseren van leerzame netwerkbijeenkomsten voor de verpleeghuiszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg.
Deze organisaties kunnen op kosten van het zorgnetwerk een deskundige infectiepreventie inhuren voor 24 uur om een infectiepreventiebeleid op te zetten of te verbeteren. Ook kunnen ze met ondersteuning van het zorgnetwerk een Infectiepreventie Ambassadeur (IPA) opleiden die een brug kan slaan tussen de (externe) deskundige infectiepreventie en de aandachtsvelders op de werkvloer. Nieuw is dat we vanaf 2025 ook gaan inzetten op het verbeteren van schoonmaak binnen de langdurige zorg.

Antimicrobial Stewardship

Binnen het thema Antimicrobial Stewardship blijven we inzetten op het verminderen van onjuiste antibiotica-allergie labels door middel van het uitrollen van een FTO voor huisartsen en apothekers. Daarnaast wordt binnen het BLAST-project een digitale beslistool geïmplementeerd in de ziekenhuizen uit
onze regio die zorgverleners kan ondersteunen in het beoordelen van antibiotica-allergie labels. Uiteindelijk doel van beide projecten is voorkomen dat artsen onnodig uitwijken naar een tweede keus antibioticum. Dit kan negatieve effecten hebben voor de patiënt en werkt ook antibioticaresistentie in de hand.
Ook het juist gebruik van antibiotica bij urineweginfecties blijft onder de aandacht. Door het verder uitrollen van het FTO Urineweginfecties voor huisartsen en apothekers. Daarnaast wordt in samenwerking met het UMC Utrecht een nieuw project gestart om een antibiotic stewardshipbundel te ontwikkelen om onnodige antibioticavoorschriften en diagnostiek te reduceren bij kwetsbare ouderen met een mogelijke urineweginfectie in de tweede en derde lijn.

Heb jij een goed idee voor een project?

Meer inhoudelijke informatie over de nieuwe projecten volgt volgend jaar. Voor nu zijn we er trots op dat we zo’n gevarieerd activiteitenplan hebben kunnen opstellen in samenwerking met zo veel verschillende zorgorganisaties en -professionals. Het toont de betrokkenheid van onze regio in de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Ondanks dat het Jaarplan 2025 net afgerond is staan we altijd open voor nieuwe ideeën voor activiteiten of projecten die aansluiten bij onze doelstellingen. Dus ben jij werkzaam bij een zorgorganisatie in onze regio en heb jij nog een goed idee? Neem dan vooral contact met ons op!

Geslaagde netwerkbijeenkomsten

In het najaar hebben we drie netwerkbijeenkomsten infectiepreventie georganiseerd voor de langdurige zorg. Deze bijeenkomsten hebben altijd een inhoudelijk gedeelte, waarin kennis gedeeld wordt. Daarnaast is het doel ook dat deelnemers elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en van elkaar kunnen leren.
In oktober was er - na een aantal digitale bijeenkomsten - voor het eerst een fysieke netwerkbijeenkomst infectiepreventie in de gehandicaptensector. De aanwezigen waren hier positief over! Na een inkijk in de praktijk van infectiepreventie door Zideris, waar we ook te gast waren, hebben we het hygiëne memoryspel en de escapebox “Goed gebruik handschoenen” besproken en gespeeld. Lees meer over deze netwerkbijeenkomst >
In november organiseerden we voor het eerst een netwerkbijeenkomst voor zorgprofessionals uit de thuiszorgsector. De belangstelling vanuit de sector was groot en we hebben met elkaar gesproken over basishygiëne en mogelijkheden om het onderwerp op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Lees meer over deze netwerkbijeenkomst >
Voor de professionals uit de verpleeghuissector organiseerden we een netwerkbijeenkomst infectiepreventie over uitbraakmanagement. Door het eigen protocol te toetsen aan het Verenso-protocol en via casuïstiek bespraken we de uitdagingen rondom een uitbraak. Lees meer over deze netwerkbijeenkomst >

Terugblik WAAW 2024

Van 18 tot en met 24 november organiseerden de negen regionale zorgnetwerken antimicrobiële resistentie (AMR) verschillende activiteiten tijdens de World AMR Awareness Week (WAAW). Een belangrijke week om éxtra stil te staan bij het groeiende probleem van AMR en de impact hiervan op de volksgezondheid wereldwijd.

Geslaagde week!

Het was wederom een geslaagde week! Leontien van Moorsel opende op maandagochtend de week met een video waarin ze haar ervaring deelde over het gebruik van antibiotica in de sportwereld.

Gedurende de week namen meer dan 1000 zorgprofessionals deel aan de landelijke activiteiten. Ook werd veel gebruik gemaakt van de landelijke middelen uit het communicatiepakket, zoals een kletskoffer of posters. Aanvullend hierop organiseerden zorginstellingen zelf activiteiten. Zo hield een zorginstelling een week lang een tentoonstelling rondom antibiotica en AMR voor personeel en bezoekers.

Terugkijken of alsnog activiteiten volgen?

Wil je meer weten over de activiteiten tijdens de week, hoe je een webinar kunt terugkijken of gebruik kunt maken van een van de doorlopende activiteiten? Dat kan!

FTO’s voor huisartsen en apothekers

Is jouw FTO-groep al bezig met de planning voor 2025? Het zorgnetwerk biedt drie kosteloze FTO’s aan, verzorgd door een expert op jullie locatie:
  • Juist Gebruik Antibiotica: dit FTO biedt de basis voor het verantwoord gebruik van antibiotica bij de meest voorkomende infecties. Er wordt gewerkt met spiegelinformatie uit de huisartsensystemen zodat je inzicht krijgt in de relatie tussen jouw voorschriften en de gestelde diagnose. Ook kun je je voorschrijfgedrag vergelijken met landelijke cijfers en met collega’s binnen de FTO-groep.
  • Urineweginfecties: in dit FTO leer je dat er bij afwijkend urineonderzoek niet altijd sprake is van een urineweginfectie. Je leert hoe je onderscheid kunt maken tussen een urineweginfectie en asymptomatische bacteriurie. En wanneer het zinvol is (of juist niet!) om urineonderzoek in te zetten. Dit FTO biedt daarnaast praktische tips om je praktijkorganisatie aan te passen, zodat urineweginfecties beter gediagnosticeerd kunnen worden. Ook bij dit FTO wordt gebruik gemaakt van spiegelinformatie om inzicht te geven in je voorschrijfgedrag.
  • Antibiotica-allergieregistraties: huisartsen wijken regelmatig uit naar tweede keuze-antibiotica vanwege allergieregistraties die vaak onjuist zijn. In dit FTO leer je ongewenste reacties beter te beoordelen: is het werkelijk een allergie of niet? Daarnaast krijg je handvatten om bijwerkingen en allergieën beter te registreren en bestaande antibiotica-allergielabels kritisch te beoordelen in je praktijk.

Agenda

Ook interessant!

  • Op dinsdag 14 januari organiseert het RIVM weer een SNIV-dag voor deelnemers aan het Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen en andere geïnteresseerden. Het thema van deze SNIV-dag is “Inzicht in Infectiepreventie en Verdiepend Onderzoek na Surveillance”. Accreditatie is aangevraagd bij Verenso, V&VN, NVAVG, VHIG en NVMM. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
  • In oktober is de langverwachte SRI-richtlijn Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) gepubliceerd. De richtlijn beschrijft de infectiepreventiemaatregelen ter voorkoming van transmissie van BRMO in de medisch- specialistische zorg. De richtlijn BRMO in de langdurige zorg is op dit moment in de autorisatiefase. De publicatie daarvan wordt op korte termijn verwacht. Meer informatie vind je op de website van het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) .
  • In januari 2025 start de opleiding tot Infectiepreventie Ambassadeur (IPA) weer aan de IP-Academie. De trainingslocatie is Utrecht. Het zorgnetwerk ondersteunt het opleiden van IPA’s voor de VVT en Gehandicaptenzorg via een bijdrage in de kosten van de opleiding. En door het vergoeden van een coachingstraject aansluitend aan de opleiding. Om zo de geleerde theorie binnen de eigen organisatie in de praktijk te gaan brengen. Ga voor meer informatie naar onze website.
  • Volg ons op LinkedIn voor nog meer nieuws!
Email Marketing Powered by MailPoet