Filmdag: Bacteriën in beeld

Home » Agenda » Filmdag: Bacteriën in beeld

| Natlab door Plaza Futura, Eindhoven

ABR zorgnetwerk Noord-Brabant, GAIN en LINK organiseren een informatieve en diverse dag over bacteriën, antibiotica en alle vraagstukken die hiermee samenhangen voor een gezonde toekomst.

Datum en tijd:

Zondag 18 november van 11:00 – 16:00

Programma

11:00 – 12:00 uur: Film Dansen met gehoornde dames
Wat gebeurt er als een boerenstel van de ene op de andere dag stopt met het toedienen van antibiotica aan hun koeien, als ze hen geen vaccinaties meer geven en hen hun horens laten behouden? Wat gebeurt er met de bodem als er alleen nog maar natuurlijk mest op wordt gestrooid? Welke gevolgen heeft dat voor de kaas die vervolgens geproduceerd wordt? Jan Dirk en Irene van de Voort proberen dit uit. De dieren en bodem lijken volledig uit balans te raken en het bedrijf begint te wankelen. Maar dan begint de natuurlijke kringloop zich te herstellen. Dansen met gehoornde dames is een verhaal over lef en eigenzinnigheid, over nieuwe wegen zoeken en oude kennis vinden. Over observeren van en samenwerken met de natuur. Het is vooral een verhaal over vinden dat het anders moet en er net zo lang in blijven geloven totdat er verandering plaatsvindt.

12:00 – 12:30 uur: Nabespreking met Jaap Wagenaar, hoogleraar diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, departement Infectieziekten en Immunologie

12:30 – 13:15 uur: Lunch (niet bij de prijs inbegrepen)

13:15 – 14:30 uur: Film Resistance
Antibiotica werden voor het eerst op grote schaal geproduceerd in de jaren ’40. De impact van deze middelen, die bacteriën bestrijden en doden, waren voelbaar van de landbouw tot in de oorlog. Na minder dan 80 jaar beginnen de wondermedicijnen echter te falen: resistente infecties maken elk jaar duizenden slachtoffers over de hele wereld. Er zijn tal van zogenaamde ‘superbacteriën’. Hoe hebben die kunnen ontstaan? Microscopische beelden, hartverscheurende persoonlijke verhalen en inzichten van experts geven ons in deze film meer inzicht in het probleem van resistentie tegen antibiotica, hoe we op dit punt zijn beland, en wat we er tegen kunnen doen.

14:30 – 14:45 uur: Nabespreking met Kees Verduin, arts-microbioloog bij PAMM. Hij zorgt ervoor dat de laboratoriumkennis bijdraagt aan de juiste behandeling van de patiënt. Gepast gebruik van antibiotica heeft zijn bijzondere interesse.

14:45 – 15:00 uur: Koffie/thee 

Vanaf 15.00 uur maak u een keuze uit de volgende programmaonderdelen:

  • 15:00 – 16:15 uur: Films Catch en Microbe Fighters
    Catch vertelt het verhaal van een nabije toekomst, waarin antibiotica nutteloos zijn. In deze post-antibiotische wereld moeten een vader en dochter in quarantaine in hun huis leven. Hoe leg je aan een groot publiek uit wat antibioticaresistentie is? Hoe vertel je politici, wetenschappers, antibioticaproducten en niet-wetend publiek over de urgentie van het onderwerp?
    Microbe Fighters vertelt op een speelse wijze over dit probleem en de trieste consequenties ervan. De film jongleert met fictie en documentaire, een combinatie waar een enorme kracht vanuit gaat.16:15 – 16.45 uur: Nabespreking met Kees Verduin
  • 15:00 – 16:00 uur: Discussie onder leiding van Jaap Wagenaar en Kees Verduin

17:00 – 17:30: Borrel (op eigen gelegenheid)

Locatie:

Natlab door Plaza Futura
Kastanjelaan 500
5616 LZ Eindhoven
T: 040-2946840
E: info@plazafutura.nl
I: www.natlab.nl

Tickets:

Aan de receptie van Natlab zijn dagtickets verkrijgbaar voor €20,00.

Nieuwsbericht via NATLAB