FTO Juist gebruik antibiotica

Wil je meer leren over juist gebruik van antibiotica? En wil je inzicht in je eigen voorschrijfgedrag? Geef jouw FTO-groep dan op voor het FTO "Juist gebruik antibiotica".

Home » Huisartsenzorg » FTO Juist gebruik antibiotica

Het FTO "Juist gebruik antibiotica" wordt momenteel kosteloos aangeboden vanuit het zorgnetwerk.

Hoewel we in Nederland al terughoudend zijn met het gebruik van antibiotica, kan het nog beter. In sommige situaties worden er antibiotica voorgeschreven, terwijl de richtlijnen aangeven dat ze niet nodig zijn. Het FTO Juist gebruik van antibiotica is mede opgezet door het RIVM en het Julius Centrum van het UMC Utrecht, en draagt bij aan het verminderen van onnodig gebruik van antibiotica.

In het FTO wordt gekeken naar antibioticagebruik bij de meest voorkomende infecties. Is antibiotica geïndiceerd? Hoe bespreek je dit met je patiënt? En wat zegt een CRP ook alweer precies?

Er wordt daarnaast gewerkt met spiegelinformatie uit de huisartsensystemen gebaseerd op het voorschrift mét bijbehorende indicatie. Zo kun je zien of jouw antibioticavoorschriften wel passen bij de diagnose. Ook kun je jouw eigen voorschrijfcijfers vergelijken met landelijke cijfers, en met je collega’s binnen de FTO-groep.

Een speciaal hiertoe opgeleide huisarts geeft dit FTO online of (wanneer het kan) op locatie.

Enthousiast geworden? Aanmelden kan bij Lieselotte Koevoets via l.koevoets@amrzorgnetwerkutrecht.nl.

Vragen?

_Lieselotte Koevoets

Heb je opmerkingen of wil je meer weten over wat het zorgnetwerk voor jouw huisartsenpraktijk kan betekenen? Neem dan contact op met Lieselotte Koevoets.