Antibioticakuur afmaken of niet?

Home » Nieuws » Antibioticakuur afmaken of niet?
Geplaatst op: 28 november 2018

Regelmatig wordt deze vraag gesteld, en het antwoord op de vraag is JA. Maar er valt veel te zeggen over het waarom, en het eerlijke antwoord is dat we het voor de meeste infecties niet goed weten.

Marc Bonten, Hoogleraar medische microbiologie, Division Laboratory and Pharmacy, Medische Microbiologie University Medical Center Utrecht, geeft een toelichting.

Wat doen antibiotica?

Het zijn hulpmiddelen voor onze eigen afweer. Bij een bacteriële infectie hebben we last van onze eigen afweer die de bacteriën bestrijdt; en daardoor hebben we koorts en pijn of hoesten we. Onze eigen afweer doodt bacteriën en antibiotica helpen daarbij, waarna de afweer de klus klaart. Hoe lang we die hulp van antibiotica nodig hebben verschilt per infectie, per bacterie en per mens. Voor de meeste infecties hebben we nooit vastgesteld wat de optimale duur van behandeling is en daarom hebben we een standaardduur (5, 7, 10 of 14 dagen). Omdat het ondoenlijk is om voor elk mens de optimale duur voor elke bacterie en voor elke infectie vast te stellen, is deze standaardduur het beste advies dat gegeven kan worden.

Gaat dat nog ooit veranderen?

Wellicht. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek verricht om de optimale duur van behandeling voor een bepaalde infectie vast te stellen of dat we op basis van een testuitslag antibiotica kunnen stoppen. Zover is het echter nog niet. Daarom geldt nog steeds het advies om de antibioticakuur af te maken.

Meer nieuws

Infectiepreventieweek: 19 t/m 23 mei

14 april 2025

Wil jij meer weten over infectiepreventie of wil je jouw kennis rondom dit onderwerp testen? Doe dan samen met jouw collega’s mee aan de infectiepreventieweek van 19 t/m 23 mei! Alle activiteiten zijn gratis te volgen.

Lees verder

Nieuwe collega Joline Claassen

14 april 2025

We hebben een nieuwe collega binnen ons programmabureau! Joline Claassen is in maart gestart als projectmanager. Zij vervangt daarmee Jenny Nieuwenhuis.

Voor Joline voelt deze functie binnen het zorgnetwerk als een perfecte kans: “Het is voor mij een mooie manier om mijn roots als analist te combineren met mijn ervaring in het aansturen van projecten.”

Lees verder

Expertgroep “Informatieoverdracht bij BRMO-dragerschap” van start

11 april 2025

Als een patiënt drager is van een resistente bacterie (BRMO) moet bij overplaatsing tussen zorginstellingen of naar de thuissituatie goed en tijdig informatie gedeeld worden. Het zorgnetwerk werkt samen met RSO Trijn om de transmurale informatieoverdracht bij BRMO-dragerschap in de regio te verbeteren.

Lees verder