Antibioticakuur afmaken of niet?

Geplaatst op: 28 november 2018

Home » Nieuws » Antibioticakuur afmaken of niet?

Regelmatig wordt deze vraag gesteld, en het antwoord op de vraag is JA. Maar er valt veel te zeggen over het waarom, en het eerlijke antwoord is dat we het voor de meeste infecties niet goed weten.

Marc Bonten, Hoogleraar medische microbiologie, Division Laboratory and Pharmacy, Medische Microbiologie University Medical Center Utrecht, geeft een toelichting.

Wat doen antibiotica?

Het zijn hulpmiddelen voor onze eigen afweer. Bij een bacteriële infectie hebben we last van onze eigen afweer die de bacteriën bestrijdt; en daardoor hebben we koorts en pijn of hoesten we. Onze eigen afweer doodt bacteriën en antibiotica helpen daarbij, waarna de afweer de klus klaart. Hoe lang we die hulp van antibiotica nodig hebben verschilt per infectie, per bacterie en per mens. Voor de meeste infecties hebben we nooit vastgesteld wat de optimale duur van behandeling is en daarom hebben we een standaardduur (5, 7, 10 of 14 dagen). Omdat het ondoenlijk is om voor elk mens de optimale duur voor elke bacterie en voor elke infectie vast te stellen, is deze standaardduur het beste advies dat gegeven kan worden.

Gaat dat nog ooit veranderen?

Wellicht. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek verricht om de optimale duur van behandeling voor een bepaalde infectie vast te stellen of dat we op basis van een testuitslag antibiotica kunnen stoppen. Zover is het echter nog niet. Daarom geldt nog steeds het advies om de antibioticakuur af te maken.

Meer nieuws

RTA Informatieoverdracht bij BRMO

14 mei 2024

Het AMR Zorgnetwerk Utrecht werkt samen met RSO Trijn aan het opstellen van een Regionale Transmurale Afspraak (RTA) bij BRMO-dragerschap. Want een goede informatieoverdracht bij doorverwijzing of overplaatsing naar een andere zorgorganisatie is essentieel om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen.

Lees verder

Gratis Summerschool voor Infectie Preventie Adviseurs

23 april 2024

Op vrijdag 21 juni organiseert Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP) een gratis Summerschool met praktijkverhalen en een uitgebreide, praktische workshop over reiniging en desinfectie. Deze training is gratis voor infectie preventie adviseurs (IPA’s) en contactpersonen voor infectie preventie (CIP) die door STIP zijn opgeleid. Maar ook als je niet door STIP bent opgeleid, kun je uiteraard deelnemen.

Lees verder

Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’ een succes

9 april 2024

Donderdag 4 april 2024 was het weer zover! De netwerkbijeenkomst voor infectiepreventiecommissieleden van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Dit keer werd de bijeenkomst gehouden in het bosrijke gebied bij Accolade Zorg – de Wijngaard in Bosch en Duin. We mochten veel bekende gezichten verwelkomen en daarnaast kennismaken met een aantal nieuwe gezichten.

Lees verder