Cliëntperspectief op Hygiëne en Infectiepreventie in de GHZ

Home » Nieuws » Cliëntperspectief op Hygiëne en Infectiepreventie in de GHZ
Geplaatst op: 14 juli 2023

Infectiepreventie verbeteren in de gehandicaptenzorg, het is zo belangrijk maar ook een grote uitdaging. Zoveel verschillende types cliënten, medewerkers, locaties en zorgbehoeften. En wat vinden cliënten zelf eigenlijk belangrijk als het om hygiëne en infectiepreventie gaat? Dat hebben de projectleiders GHZ van het zorgnetwerk geprobeerd uit te zoeken!

Wat hebben we gedaan?

Marleen van Gerven en Anna-Febe Hartzuiker, projectleiders GHZ hebben eerste, verkennende gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundige cliënten met een licht verstandelijke beperking van vier verschillende gehandicaptenzorgorganisaties uit onze regio: Abrona, Amerpoort, ‘s Heeren Loo en Humanitas DMH. Verschillende onderwerpen zoals handhygiëne, schoonmaken/schone omgeving en persoonlijke hygiëne zijn besproken in groepsverband om het perspectief van cliënten na te gaan. Dit is uitgevoerd door te vragen naar praktijksituaties (hoe gaat dat bij jou?), te vragen hoe de begeleiding hiermee omgaat, wat de cliënt zelf vindt en welke begeleiding daarbij gewenst is.

Zouden cliënten zelf een rol kunnen spelen bij verbeteringen voor infectiepreventie?

Wij denken van wel! Cliënten zijn enthousiast om te leren over infectiepreventie: cliënten willen zelf graag meer kennis opdoen en duidelijke afspraken maken met de begeleiding over hygiëne en infectiepreventie. Zo kan iedereen zich aan dezelfde afspraken houden en is de cliënt zelf ook beter betrokken bij het onderwerp.

Cliënten missen ook de uitleg van het hoe en waarom van de regels die ze kennen: hoe maak je dan goed schoon? En hoe was je je handen? Waarom is dat belangrijk? Hoe verspreiden ziekteverwekkers zich en wat maakt dat je ziek wordt?

En nog een interessant inzicht: de meeste cliënten vinden het niet vervelend als begeleiders handschoenen of een mondkapje moeten dragen om te zorgen dat bepaalde ziekteverwekkers zich niet verder verspreiden, dat geeft juist een gevoel van veiligheid!

Download nu het volledige rapport “Het cliëntperspectief op hygiëne en infectiepreventie. Een rapportage van verkennende gesprekken met ervaringsdeskundige cliënten uit de gehandicaptenzorg” voor meer inzichten. Veel leesplezier!

Meer nieuws

Symposium “Antibiotic stewardship studies to reduce antimicrobial resistance: what can we learn from across borders?”

6 januari 2025

Op donderdag 16 januari organiseert het Julius Centrum van het UMC Utrecht het symposium “Antibiotic stewardship studies to reduce antimicrobial resistance: what can we learn from across borders?”. Tijdens dit symposium worden ervaringen met antibiotic stewardship programma’s in Nederland, West Afrika en Nepal gedeeld.

Lees verder

FTO’s voor huisartsen en apothekers

6 januari 2025

Heeft jouw FTO-groep al een van onze FTO’s op de planning staan voor dit jaar? Het zorgnetwerk biedt drie kosteloze FTO’s aan: Juist Gebruik Antibiotica, Urineweginfecties of Antibiotica-allergielabels.

Lees verder

Fijne feestdagen en een goed 2025!

24 december 2024

Met het einde van het jaar in zicht wensen we je alvast hele fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2025. Op naar een mooi nieuw jaar waarin we ons weer samen inzetten om antimicrobiële resistentie in de regio Utrecht tegen te gaan!

Lees verder