Infectiepreventie verbeteren in de gehandicaptenzorg, het is zo belangrijk maar ook een grote uitdaging. Zoveel verschillende types cliënten, medewerkers, locaties en zorgbehoeften. En wat vinden cliënten zelf eigenlijk belangrijk als het om hygiëne en infectiepreventie gaat? Dat hebben de projectleiders GHZ van het zorgnetwerk geprobeerd uit te zoeken!
Wat hebben we gedaan?
Marleen van Gerven en Anna-Febe Hartzuiker, projectleiders GHZ hebben eerste, verkennende gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundige cliënten met een licht verstandelijke beperking van vier verschillende gehandicaptenzorgorganisaties uit onze regio: Abrona, Amerpoort, ‘s Heeren Loo en Humanitas DMH. Verschillende onderwerpen zoals handhygiëne, schoonmaken/schone omgeving en persoonlijke hygiëne zijn besproken in groepsverband om het perspectief van cliënten na te gaan. Dit is uitgevoerd door te vragen naar praktijksituaties (hoe gaat dat bij jou?), te vragen hoe de begeleiding hiermee omgaat, wat de cliënt zelf vindt en welke begeleiding daarbij gewenst is.
Zouden cliënten zelf een rol kunnen spelen bij verbeteringen voor infectiepreventie?
Wij denken van wel! Cliënten zijn enthousiast om te leren over infectiepreventie: cliënten willen zelf graag meer kennis opdoen en duidelijke afspraken maken met de begeleiding over hygiëne en infectiepreventie. Zo kan iedereen zich aan dezelfde afspraken houden en is de cliënt zelf ook beter betrokken bij het onderwerp.
Cliënten missen ook de uitleg van het hoe en waarom van de regels die ze kennen: hoe maak je dan goed schoon? En hoe was je je handen? Waarom is dat belangrijk? Hoe verspreiden ziekteverwekkers zich en wat maakt dat je ziek wordt?
En nog een interessant inzicht: de meeste cliënten vinden het niet vervelend als begeleiders handschoenen of een mondkapje moeten dragen om te zorgen dat bepaalde ziekteverwekkers zich niet verder verspreiden, dat geeft juist een gevoel van veiligheid!
Download nu het volledige rapport “Het cliëntperspectief op hygiëne en infectiepreventie. Een rapportage van verkennende gesprekken met ervaringsdeskundige cliënten uit de gehandicaptenzorg” voor meer inzichten. Veel leesplezier!
Meer nieuws
Infectiepreventieweek groot succes!
De Infectiepreventieweek 2025 was een groot succes en bracht een enorme dosis enthousiasme teweeg in de gezondheidszorg. Tevreden kijken we terug op deze succesvolle week vol inspiratie, bewustwording en waardevolle inzichten! Lees er meer over in deze terugblik van de Infectiepreventieweek 2025.
Lees verderGouden Standaard Infectiepreventie Onderwijs gepubliceerd!
Landelijk hebben de AMR Zorgnetwerken, in samenwerking met de beroepsvereniging voor deskundigen infectiepreventie (VHIG), de Gouden Standaard Onderwijs Infectiepreventie ontwikkeld voor verpleegkundige en verzorgende beroepen. De standaard biedt docenten, praktijkopleiders en deskundigen infectiepreventie handvatten voor het vormgeven van infectiepreventie onderwijs.
Lees verderGeslaagde netwerkbijeenkomst infectiepreventie verpleeghuizen!
Tijdens de infectiepreventieweek 2025 vond alweer de zesde netwerkbijeenkomst infectiepreventie voor verpleeghuizen plaats. Het was een mooie bijeenkomst waarin we ervaringen hebben uitgewisseld, elkaar mochten ontmoeten en meer hebben geleerd over microbiologie en infectiepreventie.
Lees verder