
Urineweginfecties zijn de meest voorkomende reden voor het voorschrijven van antibiotica door huisartsen. Onnodig urineonderzoek leidt echter regelmatig tot onnodig antibioticagebruik.
De NHG-standaard Urineweginfecties raadt het verrichten van urineonderzoek aan bij een klinisch vermoeden van een urineweginfectie. In de praktijk zien we echter dat urineonderzoek regelmatig onnodig wordt ingezet. Bijvoorbeeld bij patiënten met vaginale, buik- of mictieklachten die atypisch zijn voor een urineweginfectie. Of bij patiënten met een verblijfskatheter, of kwetsbare ouderen met aspecifieke klachten zoals verwardheid en malaise.
De doktersassistent speelt hierin een belangrijke rol. Zij is vaak degene die de patiënt vraagt urine in te leveren. Een afwijkende uitslag leidt vervolgens gemakkelijk tot het voorschrijven van antibiotica, terwijl de diagnose urineweginfectie niet altijd klopt.
Door doktersassistenten beter op te leiden in het stellen van de juiste indicatie voor urineonderzoek, kunnen we het aantal onterechte diagnoses urineweginfectie terugdringen. Het zorgnetwerk heeft daarom in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een e-learning ontwikkeld voor doktersassistenten en praktijkondersteuners huisartsenzorg (POH). De nascholing is geaccrediteerd door NVDA/KABIZ en NVvPO voor 2 punten.
Normaal gesproken zijn de kosten van de cursus inclusief accreditatie €6,15. Maar deelnemers van huisartsenpraktijken binnen onze regio kunnen de e-learning nu gratis maken met de kortingscode UTRECHT! Voeg de kortingscode aan het eind van het bestelproces toe aan je winkelmandje om de cursus kosteloos te bestellen.
Meer informatie vind je op onze Sectorpagina Huisartsenzorg of in onderstaande flyer.
Meer nieuws
Regionale kennis- en netwerkbijeenkomst groot succes!
We kijken terug op een bijzonder inspirerende én gezellige bijeenkomst.
Lees verderWil je meer leren over asymptomatische bacteriurie en het juist diagnosticeren van urineweginfecties?
Meld je dan aan voor onze Regionale Kennis- en Netwerkbijeenkomst op dinsdag 25 maart en kies voor de parallelsessie “Antibiotic Stewardship: Asymptomatische bacteriurie en het juist diagnosticeren van urineweginfecties in de eerste lijn en de ouderenzorg.”
Lees verderWil jij als zorgmedewerker uit de regio Utrecht meer leren over moleculaire typering van BRMO’s?
Meld je dan aan voor onze Regionale Kennis- en Netwerkbijeenkomst op dinsdag 25 maart en kies voor de parallelsessie “Surveillance: Regionale moleculaire typering van BRMO’s: de eerste resultaten.”
Lees verder