Een leerzame WAAW 2023

Geplaatst op: 29 november 2023

Home » Nieuws » Een leerzame WAAW 2023

Het zit er weer op, de World AMR Awareness Week 2023! Samen met verschillende zorgprofessionals hebben de tien ABR Zorgnetwerken éxtra aandacht besteed aan antimicrobiële resistentie, waaronder antibioticaresistentie. We kijken terug op een geslaagde week!

Tijdens de WAAW werden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo was er een webinar “Antibiotica bij infecties van maag en darmen” i.s.m. de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), een RODIN-webinar “Horizon verbreden: de verschillende perspectieven in een zee van resistentie”, maar ook een symposium “BRMO’s in beeld: moleculaire surveillance in jouw regio”. Deze webinars kun je terugkijken op de actiewebsite www.amrweek.nl. Daar kun je ook de podcasts ‘De Blaas de Baas’ en ‘Praat over antibiotica’ nog beluisteren en je kunt nog t/m 1 december deelnemen aan het online spel ‘Het Slagersmes’!

Laurence Walhout, voorzitter van de WAAW-werkgroep, waaraan alle ABR Zorgnetwerken deelnemen: ‘Het was wederom een geslaagde week! We merken dat er ieder jaar weer meer initiatieven ontstaan, zo werden er doktersdates georganiseerd in het Noorden van het land, waarbij artsen in gesprek gingen met leerlingen uit de groepen 5, 6 en 7 over onder andere antibioticaresistentie. Ook de media, zoals NOS, hebben aandacht besteed aan dit onderwerp en er nemen steeds meer mensen deel aan de verschillende activiteiten die we landelijk organiseren. Dit jaar hebben we ook het perspectief van de patiënt meegenomen tijdens de week. Zo opende Daphne Deckers, ervaringsdeskundige, de week met een filmpje waarin zij uitleg geeft op de impact die een resistente bacterie heeft op je leven. Bij één van de webinars kwam een ervaringsdeskundige aan het woord, deelnemers waren erg onder de indruk van dit verhaal.’

Wil je meer weten over antimicrobiële resistentie of over de WAAW? Heb je een webinar of symposium gemist en wil je dit graag alsnog bekijken? Of ben je op zoek naar een actiepakket zodat je zelf ook een themaweek kunt organiseren in het teken van antimicrobiële resistentie? Ga dan naar www.amrweek.nl, deze website blijft ook na afloop van de WAAW beschikbaar.

Meer nieuws

RTA Informatieoverdracht bij BRMO

14 mei 2024

Het AMR Zorgnetwerk Utrecht werkt samen met RSO Trijn aan het opstellen van een Regionale Transmurale Afspraak (RTA) bij BRMO-dragerschap. Want een goede informatieoverdracht bij doorverwijzing of overplaatsing naar een andere zorgorganisatie is essentieel om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen.

Lees verder

Gratis Summerschool voor Infectie Preventie Adviseurs

23 april 2024

Op vrijdag 21 juni organiseert Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP) een gratis Summerschool met praktijkverhalen en een uitgebreide, praktische workshop over reiniging en desinfectie. Deze training is gratis voor infectie preventie adviseurs (IPA’s) en contactpersonen voor infectie preventie (CIP) die door STIP zijn opgeleid. Maar ook als je niet door STIP bent opgeleid, kun je uiteraard deelnemen.

Lees verder

Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’ een succes

9 april 2024

Donderdag 4 april 2024 was het weer zover! De netwerkbijeenkomst voor infectiepreventiecommissieleden van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Dit keer werd de bijeenkomst gehouden in het bosrijke gebied bij Accolade Zorg – de Wijngaard in Bosch en Duin. We mochten veel bekende gezichten verwelkomen en daarnaast kennismaken met een aantal nieuwe gezichten.

Lees verder