
Afgelopen woensdag vond het mini-symposium plaats: “Diamonds are forever, allergies are not (always). Focus on antibiotics: allergy, delabeling en desensitization”. Georganiseerd door het Allergologie Centrum Midden Nederland samen met het UMC Utrecht en het AMR Zorgnetwerk Utrecht.
Ontlabelen van onjuiste antibiotica-allergie
De interesse was groot met ruim 50 aanwezigen waaronder allergologen, dermatologen, apothekers, microbiologen en infectiologen. Na een algemene inleiding over allergische reacties door Heike Röckmann (UMC Utrecht), vertelde Jason Trubiano (Centre for Antibiotic Allergy and Research, Melbourne) over de Australische praktijk van het ontlabelen van onjuiste antibiotica-allergie registraties. Zijn onderzoeksresultaten bevestigen dat de overgrote meerderheid van antibiotica-allergie registraties niet correct (meer) zijn. Ook was het erg leerzaam om te horen op welke manier ontlabelprojecten in Australische ziekenhuizen uitgevoerd worden.
Beta-Lactam Antibiotic Stewardship Tool (BLAST)
Daarna gingen Ingrid Terreehorst (Amsterdam UMC) en Maja Bulatović (UMC Utrecht) in op de Nederlandse praktijk. Met daarin speciale aandacht voor de Beta-Lactam Antibiotic Stewardship Tool, oftewel BLAST. De BLAST kan artsen ondersteuning bieden om in te schatten hoe groot het risico van toediening van penicilline is bij een vermeende allergie op basis van het Australische PEN-FAST algoritme. Ook biedt de BLAST ondersteuning bij de keuze voor een veilig alternatief antibioticum in het geval van een verhoogd risico of een bewezen allergie. Daartoe zijn – met bloed, zweet en tranen – nationale en internationale tabellen van mogelijke kruisallergieën samengevoegd.
Zodra de CE-certificering voor de BLAST rond is, zal deze tool – met financiering van het AMR Zorgnetwerk Utrecht – beschikbaar komen voor implementatie in onze regio. Het plan is om de BLAST te implementeren in de workflow van de elektronische patiëntendossiers van vier Utrechtse ziekenhuizen: het UMC Utrecht, Diakonessenhuis, Meander MC en St. Antonius Ziekenhuis. Daarnaast zal onderzocht worden of het mogelijk is de tool beschikbaar te maken voor de eerste lijn en de VVT.
Mogelijkheden van desensitisatie
Het inhoudelijk programma van het symposium werd afgesloten door Astrid Versluis. Zij vertelde over de mogelijkheden van desensitisatie om patiënten in het geval van een bewezen allergie toch te kunnen behandelen met het eerste keus antibioticum.
De geslaagde middag werd afgesloten met een kleine maar gezellige borrel.
Informatie BLAST-project
Meer weten over het BLAST-project? Neem dan contact op met projectleider Carla Nagel via c.nagel@amrzorgnetwerkutrecht.nl.
Meer nieuws
Regionale kennis- en netwerkbijeenkomst groot succes!
We kijken terug op een bijzonder inspirerende én gezellige bijeenkomst.
Lees verderWil je meer leren over asymptomatische bacteriurie en het juist diagnosticeren van urineweginfecties?
Meld je dan aan voor onze Regionale Kennis- en Netwerkbijeenkomst op dinsdag 25 maart en kies voor de parallelsessie “Antibiotic Stewardship: Asymptomatische bacteriurie en het juist diagnosticeren van urineweginfecties in de eerste lijn en de ouderenzorg.”
Lees verderWil jij als zorgmedewerker uit de regio Utrecht meer leren over moleculaire typering van BRMO’s?
Meld je dan aan voor onze Regionale Kennis- en Netwerkbijeenkomst op dinsdag 25 maart en kies voor de parallelsessie “Surveillance: Regionale moleculaire typering van BRMO’s: de eerste resultaten.”
Lees verder