
Op 8 april 2025 organiseerden we een netwerkbijeenkomst voor professionals uit de gehandicaptenzorg in Utrecht. Doel van de bijeenkomst was het verbeteren van infectiepreventie door kennis en ervaringen met elkaar te delen.
De middag begon met een welkom door Maartje Hanning (projectleider infectiepreventie gehandicaptenzorg) en Nathalie Veldhuizen (deskundige infectiepreventie), die lopende projecten binnen de gehandicaptenzorg bespraken, zoals het meekijken in de praktijk, basisscholing infectiepreventie voor medewerkers van EMB/MB-groepen, en het project “Schoonmaak, een vak apart!”.
Daarnaast werden relevante richtlijnen voor infectiepreventie binnen de gehandicaptenzorg uitgelicht, waaronder de SRI richtlijnen, de richtlijnen voor de langdurige zorg en het beleid voor infectieziekten van LCI. Hoewel sommige richtlijnen, zoals de LCHV-richtlijnen, verouderd zijn, bieden ze nog steeds inzichten voor organisaties die hygiëne willen verbeteren.
Praktijkervaringen en groepsdiscussies
In de daaropvolgende sessie deelde Maartje haar ervaring met het opstellen van een IPC-document (Infectie Preventie Commissie). De doelstelling van een IPC is het bewaken van de kwaliteit van infectiepreventiebeleid. Deze commissie, die geen operationeel orgaan is, speelt een cruciale rol in het actueel houden van kennis rondom wet- en regelgeving en zorgt voor bekendmaking van nieuw infectiepreventiebeleid.
Na een korte pauze gingen deelnemers in groepjes in gesprek over hun eigen IPC opzet. Om zo hun eigen ervaringen en tips te delen. Agnes Obbink van Humanitas nam daarna het woord en gaf een praktisch voorbeeld van hoe infectiepreventie binnen haar organisatie wordt vertaald naar de praktijk. Dit gaf inspiratie voor de deelnemers.
Vragen en samenwerking
Brechtje Fleur (regio directeur van ’s Heeren Loo) sloot de middag samen met de afwezigen af. Zij haalde informatie en ervaringen op die zij mee kan nemen naar de Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht (VGU) en benadrukte in haar verhaal het belang van onderlinge samenwerking.
Een ontspannen afsluiting
Na het invullen van evaluatieformulieren was er tijd voor een informele borrel. Deze middag bleek wederom waardevol in het streven naar veilige zorg door effectieve infectiepreventie. We kijken uit naar de volgende bijeenkomst in oktober!
Meer nieuws
Infectiepreventieweek groot succes!
De Infectiepreventieweek 2025 was een groot succes en bracht een enorme dosis enthousiasme teweeg in de gezondheidszorg. Tevreden kijken we terug op deze succesvolle week vol inspiratie, bewustwording en waardevolle inzichten! Lees er meer over in deze terugblik van de Infectiepreventieweek 2025.
Lees verderGouden Standaard Infectiepreventie Onderwijs gepubliceerd!
Landelijk hebben de AMR Zorgnetwerken, in samenwerking met de beroepsvereniging voor deskundigen infectiepreventie (VHIG), de Gouden Standaard Onderwijs Infectiepreventie ontwikkeld voor verpleegkundige en verzorgende beroepen. De standaard biedt docenten, praktijkopleiders en deskundigen infectiepreventie handvatten voor het vormgeven van infectiepreventie onderwijs.
Lees verderGeslaagde netwerkbijeenkomst infectiepreventie verpleeghuizen!
Tijdens de infectiepreventieweek 2025 vond alweer de zesde netwerkbijeenkomst infectiepreventie voor verpleeghuizen plaats. Het was een mooie bijeenkomst waarin we ervaringen hebben uitgewisseld, elkaar mochten ontmoeten en meer hebben geleerd over microbiologie en infectiepreventie.
Lees verder