
Binnen het AMR Zorgnetwerk Utrecht wordt door het UMC Utrecht sinds 2021 gewerkt aan de ontwikkeling van geautomatiseerde surveillance van bacteriëmieën (HOB, hospital onset bacteremia). Dit kan een waardevolle aanvulling zijn op bestaande wondinfectie surveillance.
Surveillance geeft inzicht in het vóórkomen van deze infecties, met als doel om gerichte maatregelen te nemen om ze te voorkomen en daarmee de ziektelast en het gebruik van antibiotica te reduceren. Er is een gestandaardiseerde definitie en data-analyse systematiek opgezet waarin gegevens van de vier ziekenhuizen binnen de regio (UMC Utrecht, Diakonessenhuis, St. Antonius Ziekenhuis en Meander MC) zijn geanalyseerd en besproken met de afdelingen infectiepreventie.
Voordat HOB surveillance grootschalig wordt geïmplementeerd is het echter belangrijk om informatie te verzamelen over de bruikbaarheid van de surveillance voor kwaliteitsverbetering. Daarom richt het project zich in de periode 2024-2025 op het beter begrijpen van de oorsprong van HOB’s en hun mate van vermijdbaarheid. Ook zal gewerkt worden aan het verbeteren van de interpretatie van resultaten wanneer ziekenhuizen of tijdsperioden worden vergeleken.
Onderzoekers Manon Brekelmans en Maaike van Mourik hebben recentelijk hun resultaten gepubliceerd in een artikel in Infection Control & Hospital Epidemiology.
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met projectcoördinator Maaike van Mourik (arts-microbioloog, UMC Utrecht) via info@amrzorgnetwerkutrecht.nl.
Meer nieuws
Infectiepreventieweek: 19 t/m 23 mei
Wil jij meer weten over infectiepreventie of wil je jouw kennis rondom dit onderwerp testen? Doe dan samen met jouw collega’s mee aan de infectiepreventieweek van 19 t/m 23 mei! Alle activiteiten zijn gratis te volgen.
Lees verderNieuwe collega Joline Claassen
We hebben een nieuwe collega binnen ons programmabureau! Joline Claassen is in maart gestart als projectmanager. Zij vervangt daarmee Jenny Nieuwenhuis.
Voor Joline voelt deze functie binnen het zorgnetwerk als een perfecte kans: “Het is voor mij een mooie manier om mijn roots als analist te combineren met mijn ervaring in het aansturen van projecten.”
Lees verderExpertgroep “Informatieoverdracht bij BRMO-dragerschap” van start
Als een patiënt drager is van een resistente bacterie (BRMO) moet bij overplaatsing tussen zorginstellingen of naar de thuissituatie goed en tijdig informatie gedeeld worden. Het zorgnetwerk werkt samen met RSO Trijn om de transmurale informatieoverdracht bij BRMO-dragerschap in de regio te verbeteren.
Lees verder