Interessant: Zorgnetwerk ABR Utrecht bekostigt deels opleiding voor Infectiepreventieadviseur (IPA)

Geplaatst op: 6 februari 2020

Home » Nieuws » Interessant: Zorgnetwerk ABR Utrecht bekostigt deels opleiding voor Infectiepreventieadviseur (IPA)

Het Regionale Zorgnetwerk Antibioticaresistentie Utrecht biedt organisaties (langdurige zorg, gehandicaptenzorg en revalidatiezorg) de mogelijkheid om Infectiepreventie-Adviseurs (IPA) op te leiden. Deze IPA’s kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de implementatie en verbetering van de naleving van het infectiepreventiebeleid van de organisatie.

De IPA vormt een schakel tussen de (externe) deskundige infectiepreventie (DI) en de medewerkers van de organisatie en werkt samen met de specialist ouderengeneeskunde. Zij kunnen de eventueel aanwezige contactpersonen infectiepreventie (aandachtvelders) of hygiëne-kwaliteitsmedewerkers (CIP/HKM) die op de afdelingen werkzaam zijn coachen. De IPA kan afdelingoverstijgend het infectiepreventiebeleid uitdragen en zorgt daarmee voor een borging van de continuïteit en aandacht voor infectiepreventie. Het streven is om twee IPA’s per organisatie tegelijkertijd op te leiden. We vergoeden in totaal voor maximaal 2 medewerkers de opleiding tot IPA in 2020.

Wat krijg je?

Zowel medewerkers uit de verpleeghuiszorg als revalidatie- en gehandicaptenzorg kunnen aanspraak maken op financiering van de IPA opleiding in 2020. Eén IPA wordt opgeleid op kosten van de organisatie zelf en één IPA op kosten van het Regionaal Zorgnetwerk. Beide IPA’s worden tegelijkertijd opgeleid. De organisaties kunnen zelf een opleidingsinstituut kiezen.

Aansluitend aan de theoretische opleidingsperiode in 2020, worden de IPA’s begeleid door een coach deskundige infectiepreventie die gefinancierd wordt door het Regionaal Zorgnetwerk gedurende 6 maanden. Indien een zorginstelling zelf geen deskundige infectiepreventie in dienst heeft of geen overeenkomst heeft met een deskundige infectiepreventie, dan kan ook gebruik worden gemaakt van freelance deskundigen infectiepreventie. Op onze website staat een overzicht van deskundigen infectiepreventie die zich hiervoor hebben aangemeld. De zorginstelling dient zelf een overeenkomst met de deskundige infectiepreventie aan te gaan.

Voorwaarden

  • De organisatie maakt tijd vrij voor twee medewerkers, die opgeleid worden tot IPA (volledige training duurt 4,5 dag per persoon, verdeeld over 6 maanden.)
  • De organisatie betaalt één van de twee IPA’s, richtprijs: € 995,-. Bij aanmelding van meer dan twee medewerkers (een even aantal), geldt dat voor de helft van de medewerkers de opleiding vergoed wordt.
  • De medewerkers ontvangen kosteloze coaching door een deskundige infectiepreventie gedurende 6 maanden. De tijdsinvestering bedraagt 2 uur per 2 weken per organisatie (de IPA’s worden samen gecoacht), voor een periode van een half jaar. Per organisatie is één coach beschikbaar, ongeacht de hoeveelheid medewerkers die de opleiding volgt.
  • De coach heeft een accreditatie voor deskundige infectiepreventie én heeft ervaring in de langdurige zorg en/of gehandicaptenzorg. Op basis van een actueel CV wordt gekeken of de coach geschikt is.
  • Alleen medewerkers die werken vanuit een locatie binnen de regio Utrecht kunnen gebruikmaken van deze regeling.
  • Is er al een contract met een deskundige infectiepreventie? Dan kan deze de rol van coach op zich nemen en voor de tijdsinvestering van dit traject vergoed worden door het Regionaal Zorgnetwerk.

Bekijk de voorwaarden voor facturatie voor meer informatie.

Wat betekent dit voor de deelnemende organisatie?

De organisatie contracteert of stelt (minimaal aan het einde van het opleidingstraject van de IPA) een deskundige infectiepreventie aan om de continuïteit op het gebied van infectiepreventie te waarborgen.

Lijst met Deskundige Infectiepreventie (DI) die als coach kunnen optreden voor deelnemers aan de IPA-opleiding

Firmanaam Unic Medical Services BV
Contactpersoon Kees Ballemans
Adresgegevens Postbus 110, 3430 AC Nieuwegein
E-mail info@infectiepreventie.nl
Telefoon 030 630 1328
Website www.infectiepreventie.nl

 

Firmanaam CareB4
Contactpersoon Charlotte Michels-Breukers
Adresgegevens Churchillpark 15, 6029 RB Sterksel
E-mail info@careb4.nl
Telefoon 06-42274225
Website www.careb4.nl en www.zorgvooraf.nl

Wilt u ook als DI’er op de lijst komen? Stuur s.v.p. een mail naar amrzorgnetwerkutrecht@umcutrecht.nl.

 


Meer informatie over de subsidieregeling? Mail naar amrzorgnetwerkutrecht@umcutrecht.nl.

Meer informatie over de inhoud van de opleiding? Ga naar het opleidingsinstituut.

Meer nieuws

RTA Informatieoverdracht bij BRMO

14 mei 2024

Het AMR Zorgnetwerk Utrecht werkt samen met RSO Trijn aan het opstellen van een Regionale Transmurale Afspraak (RTA) bij BRMO-dragerschap. Want een goede informatieoverdracht bij doorverwijzing of overplaatsing naar een andere zorgorganisatie is essentieel om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen.

Lees verder

Gratis Summerschool voor Infectie Preventie Adviseurs

23 april 2024

Op vrijdag 21 juni organiseert Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP) een gratis Summerschool met praktijkverhalen en een uitgebreide, praktische workshop over reiniging en desinfectie. Deze training is gratis voor infectie preventie adviseurs (IPA’s) en contactpersonen voor infectie preventie (CIP) die door STIP zijn opgeleid. Maar ook als je niet door STIP bent opgeleid, kun je uiteraard deelnemen.

Lees verder

Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’ een succes

9 april 2024

Donderdag 4 april 2024 was het weer zover! De netwerkbijeenkomst voor infectiepreventiecommissieleden van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Dit keer werd de bijeenkomst gehouden in het bosrijke gebied bij Accolade Zorg – de Wijngaard in Bosch en Duin. We mochten veel bekende gezichten verwelkomen en daarnaast kennismaken met een aantal nieuwe gezichten.

Lees verder