Om infecties te kunnen voorkomen is het belangrijk om eerst in kaart te brengen hoe en hoe vaak deze ontstaan.
Hoeveel wondinfecties ontstaan er bijvoorbeeld na operaties aan de dikke darm? En hoe meet je dit zo betrouwbaar mogelijk zonder dat het zorgpersoneel extra tijd kost? Dat is de kern van het project Semi-geautomatiseerde Surveillance van Zorginfecties dat Maaike van Mourik (AIOS medische microbiologie) en Janneke Verberk (epidemioloog) vanuit het zorgnetwerk uitvoeren.
Zij proberen om door middel van algoritmes deze informatie op een betrouwbare manier uit de bestaande ziekenhuisinformatiesystemen te halen. Als dit hen lukt zou deze manier van surveillance landelijk ingezet kunnen worden en een belangrijke bron van informatie kunnen worden voor interventies op het gebied van infectiepreventie. In de volgende subsidieperiode wordt dit project uitgebreid naar bloedbaaninfecties, bijvoorbeeld als gevolg van het plaatsen van een centrale lijn bij patiënten. Daarnaast blijven zij in de komende twee jaar aandacht besteden aan kennisopbouw en kennisdeling.
Neem voor meer informatie over dit project contact op met projectleider Maaike van Mourik via amrzorgnetwerkutrecht@umcutrecht.nl.
Meer nieuws
Start nu de training Infectiepreventie Ambassadeur
Wil je jouw kennis en kunde uitbreiden? Wil je graag bijdragen aan infectiepreventie binnen jouw organisatie? Schrijf je dan snel in voor de leergang Infectiepreventie Ambassadeur (IPA) aan de IP Academie. Het zorgnetwerk ondersteunt het opleiden van IPA’s door middel van een bijdrage in de kosten en het vergoeden van een coachingstraject aansluitend aan de opleiding. Regel het nu en je kunt al op 3 september starten met de 5-daagse training of op 27 september met de 6-daagse training.
Lees verderDe World AMR Awareness Week (WAAW) komt er weer aan
Van zaterdag 18 november t/m vrijdag 24 november 2024 vindt de World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) plaats. Ook dit jaar werken de Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie weer samen met zorginstellingen en zorgprofessionals om extra aandacht te vragen voor de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Doe mee!
Lees verderEen geslaagde eerste Kennis- & Netwerkbijeenkomst
Op 17 juni jl. was het tijd voor de eerste Kennis- & Netwerkbijeenkomst van het AMR Zorgnetwerk Utrecht. Er waren zo’n 75 deelnemers van verschillende beroepsgroepen en uit verschillende sectoren aanwezig. En dat is precies waar het zorgnetwerk naar streeft: zorgprofessionals samenbrengen om gezamenlijk de strijd tegen antimicrobiële resistentie aan te gaan.
Lees verder