Kick-off nieuw project antibiotic stewardship

Home » Nieuws » Kick-off nieuw project antibiotic stewardship
Geplaatst op: 29 mei 2025

Op 14 mei was het zover, de kick-off van een nieuw project binnen het thema Stewardship waar het AMR Zorgnetwerk aan bijdraagt: 

“Het ontwikkelen van een antibiotic stewardshipbundel voor vermeende urineweginfecties bij kwetsbare ouderen in het ziekenhuis”  

Dit project wordt uitgevoerd door een multidisciplinair onderzoeksteam van het UMC Utrecht bestaande uit Elske Sieswerda, Henri van Werkhoven (projectleiders), Kim Romijnders (hoofdonderzoeker) en Luc Sanders (specialist Antibiotic Stewardship). Eefje Jong is als RCT-lid van het AMR Zorgnetwerk Utrecht betrokken bij het project.

Wat houdt het project in

Binnen de ImpresU studie is een antibiotic stewardshipbundel ontwikkeld voor de eerste lijn en verpleeghuiszorg waarmee onnodige antibioticavoorschriften en diagnostiek voor vermeende urineweginfecties bij kwetsbare ouderen effectief en veilig gereduceerd worden. Deze bundel is gericht op zorgprofessionals en bestaat uit op maat gemaakte educatie en implementatie van een instrument voor besluitvorming over antibiotica en diagnostiek bij kwetsbare ouderen met en zonder verblijfskatheter en een vermeende urineweginfectie.

Het onderzoeksteam van het UMC Utrecht is nu aan de slag gegaan om deze antibiotic stewardshipbundel voor de eerste lijn en verpleeghuiszorg te vertalen naar de ziekenhuissetting (tweede- en derde lijn). 

Wat is de reden van dit project

Kwetsbare ouderen krijgen vaak onnodig antibiotica voorgeschreven voor een vermeende urineweginfectie. Onnodig antibioticagebruik draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van antibioticaresistentie, maar verhoogt bij ouderen aanzienlijk het risico op complicaties en is gerelateerd aan langere ziekenhuisopnames zonder aanwijzingen voor betere klinische uitkomsten.

Een belangrijke reden voor onnodig antibioticagebruik voor een vermeende urineweginfectie is dat kwetsbare ouderen vaak niet-specifieke klachten en symptomen hebben. Daarnaast is er in deze populatie een hoge prevalentie van asymptomatische bacteriurie, waarvoor antibiotica niet nodig zijn. Beide factoren leiden tot overdiagnostiek en overbehandeling.

Wat is het doel van het project

Als de bundel is aangepast zal deze daarna getest worden op effect en implementatietrouw in de regio Utrecht. Bij positieve resultaten zal de bundel regionaal en landelijk uitgerold kunnen worden.

Projectfases

Tijdens de Kick-off meeting werden de eerste twee fases waarin de studie wordt uitgevoerd uiteengezet en maakte we kennis met de leden van het multidisciplinair expertteam. Dit is een team met zorg professionals uit relevante disciplines die meedenken over de uitvoer van het project.  

Het eerste deel van het project bestaat uit twee fases: de diagnosefase en de ontwerpfase.

In de diagnosefase (maand maart tot juli) wordt een multidisciplinair team samengesteld om de implementatie van de ImpresU-bundel in ziekenhuizen te onderzoeken. Er worden heldere definities en een studieprotocol opgesteld voor kwetsbare oudere patiënten en antibioticagebruik. Daarnaast wordt een behoefteanalyse gedaan om de voorwaarden voor implementatie te begrijpen. Tot slot worden zorgprofessionals geïnterviewd om de haalbaarheid, kansen en barrières van het project in kaart te brengen.

In de ontwerpfase (maand mei tot december) wordt de ImpresU-bundel aangepast voor de ziekenhuissetting en worden educatieve materialen ontwikkeld. Er wordt een nulmeting gedaan van het antibioticagebruik en de urinediagnostiek bij kwetsbare ouderen. Vervolgens wordt een geschikte afdeling geselecteerd voor de implementatie voor een pilot. 

Na deze fases wordt de haalbaarheid van de implementatiestudie geëvalueerd en wordt besloten of het zinvol is om door te gaan naar de volgende stap in het project.

We kijken met enthousiasme uit naar de eerste resultaten en het go/no-go-moment dat hopelijk de weg vrijmaakt voor een succesvolle ziekenhuisimplementatie!

Meer nieuws

Infectiepreventieweek groot succes!

16 juni 2025

De Infectiepreventieweek 2025 was een groot succes en bracht een enorme dosis enthousiasme teweeg in de gezondheidszorg. Tevreden kijken we terug op deze succesvolle week vol inspiratie, bewustwording en waardevolle inzichten! Lees er meer over in deze terugblik van de Infectiepreventieweek 2025.

Lees verder

Gouden Standaard Infectiepreventie Onderwijs gepubliceerd!

10 juni 2025

Landelijk hebben de AMR Zorgnetwerken, in samenwerking met de beroepsvereniging voor deskundigen infectiepreventie (VHIG), de Gouden Standaard Onderwijs Infectiepreventie ontwikkeld voor verpleegkundige en verzorgende beroepen. De standaard biedt docenten, praktijkopleiders en deskundigen infectiepreventie handvatten voor het vormgeven van infectiepreventie onderwijs.

Lees verder

Geslaagde netwerkbijeenkomst infectiepreventie verpleeghuizen!

4 juni 2025

Tijdens de infectiepreventieweek 2025 vond alweer de zesde netwerkbijeenkomst infectiepreventie voor verpleeghuizen plaats. Het was een mooie bijeenkomst waarin we ervaringen hebben uitgewisseld, elkaar mochten ontmoeten en meer hebben geleerd over microbiologie en infectiepreventie.

Lees verder