Het bevorderen van surveillance van uitbraken en dragerschap van resistente micro-organismen, antibioticagebruik en zorginfecties is één van de speerpunten van het zorgnetwerk. Binnen dit thema wordt in het UMC Utrecht het project “Semi-automatische surveillance van zorginfecties” uitgevoerd.
Binnen dit project wordt geprobeerd om met behulp van algoritmes informatie over hoe en hoe vaak zorginfecties ontstaan op een betrouwbare manier uit de bestaande ziekenhuisinformatiesystemen te halen. Zo kan data verzameld worden om interventies op het gebied van infectiepreventie te onderbouwen zonder dat het zorgpersoneel veel extra tijd kost.
Een belangrijk onderdeel van dit project is kennisdeling. Daarom zal er een tweedaagse training plaatsvinden met als doel om kennis van (semi-) geautomatiseerde surveillance te vergroten en ziekenhuizen te ondersteunen bij implementatie door het geven van theoretische handvatten, het bevorderen van samenwerking tussen infectiepreventie en IT, het ondersteunen van projectmanagement en het uitwisselen van praktijkervaring.
De training wordt georganiseerd in samenwerking met PREZIES en zal plaatsvinden op dinsdag 7 juni en donderdag 22 september 2022 in Utrecht of De Bilt.
Naast organisator UMC Utrecht zullen ook de andere Utrechtse ziekenhuizen Meander MC, St. Antonius en het Diakonessenhuis deelnemen samen met een aantal koploper ziekenhuizen uit het PREZIES-netwerk van het RIVM. Daarnaast zijn er op dit moment nog twee deelnemersplekken beschikbaar voor ziekenhuizen van buiten de regio Utrecht.
Van ziekenhuizen die meedoen aan deze multidisciplinaire training wordt verwacht dat zij zowel een deskundige infectiepreventie als een medewerker van IT/Datamanagement afvaardigen. Eventueel in combinatie met een projectleider of arts-microbioloog (max. drie deelnemers per ziekenhuis).
Meer informatie is te vinden in dit document en voor vragen of aanmelding kan contact opgenomen worden met Maaike van Mourik via amrzorgnetwerkutrecht@umcutrecht.nl.
Meer nieuws
Internationaal akkoord tegen antimicrobiële resistentie
Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 26 september 2024 hebben wereldleiders een politiek akkoord bereikt om het groeiende probleem van antimicrobiële resistentie (AMR) aan te pakken.
Lees verderWorld AMR Awareness Week | Doe ook mee!
Van 18 t/m 24 november organiseren de negen Regionale Zorgnetwerken AMR boeiende activiteiten en lanceren we verschillende materialen en middelen.
Lees verderNetwerkbijeenkomst Infectiepreventie voor de Verpleeghuiszorg
Op dinsdag 12 november organiseren wij alweer de vijfde netwerkbijeenkomst infectiepreventie in de verpleeghuiszorg. Met dit keer als thema uitbraakmanagement.
Lees verder