Het bevorderen van surveillance van uitbraken en dragerschap van resistente micro-organismen, antibioticagebruik en zorginfecties is één van de speerpunten van het zorgnetwerk. Binnen dit thema wordt in het UMC Utrecht het project “Semi-automatische surveillance van zorginfecties” uitgevoerd.
Binnen dit project wordt geprobeerd om met behulp van algoritmes informatie over hoe en hoe vaak zorginfecties ontstaan op een betrouwbare manier uit de bestaande ziekenhuisinformatiesystemen te halen. Zo kan data verzameld worden om interventies op het gebied van infectiepreventie te onderbouwen zonder dat het zorgpersoneel veel extra tijd kost.
Een belangrijk onderdeel van dit project is kennisdeling. Daarom zal er een tweedaagse training plaatsvinden met als doel om kennis van (semi-) geautomatiseerde surveillance te vergroten en ziekenhuizen te ondersteunen bij implementatie door het geven van theoretische handvatten, het bevorderen van samenwerking tussen infectiepreventie en IT, het ondersteunen van projectmanagement en het uitwisselen van praktijkervaring.
De training wordt georganiseerd in samenwerking met PREZIES en zal plaatsvinden op dinsdag 7 juni en donderdag 22 september 2022 in Utrecht of De Bilt.
Naast organisator UMC Utrecht zullen ook de andere Utrechtse ziekenhuizen Meander MC, St. Antonius en het Diakonessenhuis deelnemen samen met een aantal koploper ziekenhuizen uit het PREZIES-netwerk van het RIVM. Daarnaast zijn er op dit moment nog twee deelnemersplekken beschikbaar voor ziekenhuizen van buiten de regio Utrecht.
Van ziekenhuizen die meedoen aan deze multidisciplinaire training wordt verwacht dat zij zowel een deskundige infectiepreventie als een medewerker van IT/Datamanagement afvaardigen. Eventueel in combinatie met een projectleider of arts-microbioloog (max. drie deelnemers per ziekenhuis).
Meer informatie is te vinden in dit document en voor vragen of aanmelding kan contact opgenomen worden met Maaike van Mourik via amrzorgnetwerkutrecht@umcutrecht.nl.
Meer nieuws
Symposium “Antibiotic stewardship studies to reduce antimicrobial resistance: what can we learn from across borders?”
Op donderdag 16 januari organiseert het Julius Centrum van het UMC Utrecht het symposium “Antibiotic stewardship studies to reduce antimicrobial resistance: what can we learn from across borders?”. Tijdens dit symposium worden ervaringen met antibiotic stewardship programma’s in Nederland, West Afrika en Nepal gedeeld.
Lees verderFTO’s voor huisartsen en apothekers
Heeft jouw FTO-groep al een van onze FTO’s op de planning staan voor dit jaar? Het zorgnetwerk biedt drie kosteloze FTO’s aan: Juist Gebruik Antibiotica, Urineweginfecties of Antibiotica-allergielabels.
Lees verderFijne feestdagen en een goed 2025!
Met het einde van het jaar in zicht wensen we je alvast hele fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2025. Op naar een mooi nieuw jaar waarin we ons weer samen inzetten om antimicrobiële resistentie in de regio Utrecht tegen te gaan!
Lees verder