Kom naar de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten

Geplaatst op: 20 februari 2024

Home » Nieuws » Kom naar de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten

Op dinsdag 26 maart vindt de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten plaats in Hilversum. Deze Transmissiedag gaat over ‘Infodemie, hoe bestrijd je dat?’. Infodemie is een overvloed aan informatie tijdens een ziekte-uitbraak, vaak vals of misleidend, zowel online als offline. Dit kan ervoor zorgen dat mensen verkeerde beslissingen nemen die hun gezondheid in gevaar brengen. Daarom wordt er dit jaar aandacht besteed aan de verspreiding van foute informatie tijdens ziekte-uitbraken.

Als er tijdens een ziekte-uitbraak veel verwarrende en soms foute informatie wordt verspreid, kan dit ervoor zorgen dat mensen verkeerde beslissingen nemen en dat ze geen vertrouwen meer hebben in gezondheidsinstanties. Er bestaat dan de kans dat de reactie op de ziekte wordt ondermijnd. Het is belangrijk om te weten hoe je jezelf en anderen kunt beschermen. Doordat informatie zich snel verspreidt door het internet, kan dit zowel goed als slecht zijn. Goede communicatie is heel belangrijk bij het bestrijden van ziektes.

Workshops

Op de transmissiedag worden diverse workshops georganiseerd. Hieronder vind je het overzicht:

  1. De Doelgroepgerichte Droom
  2. Communicatie bij uitbraken van infectieziekten
  3. Vaccinatiegedrag ontleed
  4. Artificial intelligence – what’s in it for us?
  5. Mijtendemie
  6. Infodemie en media management
  7. Samenwerken in de regio, oog hebben voor de rest

Het programma

Het programma voor deze 31ste Transmissiedag ‘Infodemie, hoe bestrijd je dat?’ ziet er als volgt uit:

08:30   Registratie en ontvangst deelnemers

09:30   Opening door dagvoorzitter
09:35   Welkom en introductie | Prof. Dr. Jaap van Dissel (directeur Centrum Infectieziektebestrijding RIVM )
10:00   Je epidemiologische gereedschapskist gebruiken bij de infomedie | Dr. Sonia Boender (Team Onderzoek & Preventieontwikkeling GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam)

10:45   Pauze met koffie & thee

11:05   Desinformatie percepties, cynisme en het herstellen van vertrouwen in crisistijd | Dr. Michael Hameleers (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen UVA)
11:50   Workshopsessie 1

12:50   Lunch & postersessie met aanwezigheid van betrokken onderzoeker

14:00   Drie plenaire poster pitches van 10 minuten | Uitreiking Jim van Steenbergen posterprijs

14:55   Pauze met koffie & thee

15:05   Workshopsessie 2
16:00   ‘Kwakzalverij’ | Prof. Dr. Louis Kroes (Medische Microbiologie, in het bijzonder de klinische virologie en afdelingshoofd Medische Microbiologie LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum))

16:30-18:00 Borrel en napraten

Voor wie

GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-artsen en –verpleegkundigen infectieziektenbestrijding, medische milieukundigen, deskundigen infectiepreventie, medisch microbiologen en andere professionals werkzaam in de infectieziektebestrijding.

Accreditatie

Accreditatie is toegekend bij NVMM (Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie), AbSG (Accreditatie Bureau Sociale Geneeskunde), VHIG (Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg) en V&VN.

Kosten: € 130,-

Posterabstracts

Ook dit jaar kun je een poster indienen over infectieziektebestrijdingsonderzoek en infodemie projecten binnen de openbare gezondheidszorg. Inzendingen die specifiek betrekking hebben op het thema ‘infodemie’ in de infectieziektebestrijding zijn zeer welkom. Een selectie hiervan zal plenair worden gepresenteerd tijdens een plenaire sessie waarna de Jim van Steenbergen posterprijs zal worden uitgereikt.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over het programma, locatie en de Jim van Steenenbergprijs vind je op de pagina van het RIVM.

Meld je hier aan

 

*Afbeelding van nl.freepik.com

Meer nieuws

RTA Informatieoverdracht bij BRMO

14 mei 2024

Het AMR Zorgnetwerk Utrecht werkt samen met RSO Trijn aan het opstellen van een Regionale Transmurale Afspraak (RTA) bij BRMO-dragerschap. Want een goede informatieoverdracht bij doorverwijzing of overplaatsing naar een andere zorgorganisatie is essentieel om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen.

Lees verder

Gratis Summerschool voor Infectie Preventie Adviseurs

23 april 2024

Op vrijdag 21 juni organiseert Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP) een gratis Summerschool met praktijkverhalen en een uitgebreide, praktische workshop over reiniging en desinfectie. Deze training is gratis voor infectie preventie adviseurs (IPA’s) en contactpersonen voor infectie preventie (CIP) die door STIP zijn opgeleid. Maar ook als je niet door STIP bent opgeleid, kun je uiteraard deelnemen.

Lees verder

Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’ een succes

9 april 2024

Donderdag 4 april 2024 was het weer zover! De netwerkbijeenkomst voor infectiepreventiecommissieleden van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Dit keer werd de bijeenkomst gehouden in het bosrijke gebied bij Accolade Zorg – de Wijngaard in Bosch en Duin. We mochten veel bekende gezichten verwelkomen en daarnaast kennismaken met een aantal nieuwe gezichten.

Lees verder