Op dinsdag 26 maart vindt de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten plaats in Hilversum. Deze Transmissiedag gaat over ‘Infodemie, hoe bestrijd je dat?’. Infodemie is een overvloed aan informatie tijdens een ziekte-uitbraak, vaak vals of misleidend, zowel online als offline. Dit kan ervoor zorgen dat mensen verkeerde beslissingen nemen die hun gezondheid in gevaar brengen. Daarom wordt er dit jaar aandacht besteed aan de verspreiding van foute informatie tijdens ziekte-uitbraken.
Als er tijdens een ziekte-uitbraak veel verwarrende en soms foute informatie wordt verspreid, kan dit ervoor zorgen dat mensen verkeerde beslissingen nemen en dat ze geen vertrouwen meer hebben in gezondheidsinstanties. Er bestaat dan de kans dat de reactie op de ziekte wordt ondermijnd. Het is belangrijk om te weten hoe je jezelf en anderen kunt beschermen. Doordat informatie zich snel verspreidt door het internet, kan dit zowel goed als slecht zijn. Goede communicatie is heel belangrijk bij het bestrijden van ziektes.
Workshops
Op de transmissiedag worden diverse workshops georganiseerd. Hieronder vind je het overzicht:
- De Doelgroepgerichte Droom
- Communicatie bij uitbraken van infectieziekten
- Vaccinatiegedrag ontleed
- Artificial intelligence – what’s in it for us?
- Mijtendemie
- Infodemie en media management
- Samenwerken in de regio, oog hebben voor de rest
Het programma
Het programma voor deze 31ste Transmissiedag ‘Infodemie, hoe bestrijd je dat?’ ziet er als volgt uit:
08:30 Registratie en ontvangst deelnemers
09:30 Opening door dagvoorzitter
09:35 Welkom en introductie | Prof. Dr. Jaap van Dissel (directeur Centrum Infectieziektebestrijding RIVM )
10:00 Je epidemiologische gereedschapskist gebruiken bij de infomedie | Dr. Sonia Boender (Team Onderzoek & Preventieontwikkeling GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam)
10:45 Pauze met koffie & thee
11:05 Desinformatie percepties, cynisme en het herstellen van vertrouwen in crisistijd | Dr. Michael Hameleers (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen UVA)
11:50 Workshopsessie 1
12:50 Lunch & postersessie met aanwezigheid van betrokken onderzoeker
14:00 Drie plenaire poster pitches van 10 minuten | Uitreiking Jim van Steenbergen posterprijs
14:55 Pauze met koffie & thee
15:05 Workshopsessie 2
16:00 ‘Kwakzalverij’ | Prof. Dr. Louis Kroes (Medische Microbiologie, in het bijzonder de klinische virologie en afdelingshoofd Medische Microbiologie LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum))
16:30-18:00 Borrel en napraten
Voor wie
GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-artsen en –verpleegkundigen infectieziektenbestrijding, medische milieukundigen, deskundigen infectiepreventie, medisch microbiologen en andere professionals werkzaam in de infectieziektebestrijding.
Accreditatie
Accreditatie is toegekend bij NVMM (Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie), AbSG (Accreditatie Bureau Sociale Geneeskunde), VHIG (Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg) en V&VN.
Kosten: € 130,-
Posterabstracts
Ook dit jaar kun je een poster indienen over infectieziektebestrijdingsonderzoek en infodemie projecten binnen de openbare gezondheidszorg. Inzendingen die specifiek betrekking hebben op het thema ‘infodemie’ in de infectieziektebestrijding zijn zeer welkom. Een selectie hiervan zal plenair worden gepresenteerd tijdens een plenaire sessie waarna de Jim van Steenbergen posterprijs zal worden uitgereikt.
Meer informatie en aanmelden
Meer informatie over het programma, locatie en de Jim van Steenenbergprijs vind je op de pagina van het RIVM.
*Afbeelding van nl.freepik.com
Meer nieuws
Start nu de training Infectiepreventie Ambassadeur
Wil je jouw kennis en kunde uitbreiden? Wil je graag bijdragen aan infectiepreventie binnen jouw organisatie? Schrijf je dan snel in voor de leergang Infectiepreventie Ambassadeur (IPA) aan de IP Academie. Het zorgnetwerk ondersteunt het opleiden van IPA’s door middel van een bijdrage in de kosten en het vergoeden van een coachingstraject aansluitend aan de opleiding. Regel het nu en je kunt al op 3 september starten met de 5-daagse training of op 27 september met de 6-daagse training.
Lees verderDe World AMR Awareness Week (WAAW) komt er weer aan
Van zaterdag 18 november t/m vrijdag 24 november 2024 vindt de World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) plaats. Ook dit jaar werken de Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie weer samen met zorginstellingen en zorgprofessionals om extra aandacht te vragen voor de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Doe mee!
Lees verderEen geslaagde eerste Kennis- & Netwerkbijeenkomst
Op 17 juni jl. was het tijd voor de eerste Kennis- & Netwerkbijeenkomst van het AMR Zorgnetwerk Utrecht. Er waren zo’n 75 deelnemers van verschillende beroepsgroepen en uit verschillende sectoren aanwezig. En dat is precies waar het zorgnetwerk naar streeft: zorgprofessionals samenbrengen om gezamenlijk de strijd tegen antimicrobiële resistentie aan te gaan.
Lees verder