Leuke en leerzame netwerkbijeenkomst voor leden van de infectiepreventiecommissie van verpleeghuizen

Geplaatst op: 31 oktober 2023

Home » Nieuws » Leuke en leerzame netwerkbijeenkomst voor leden van de infectiepreventiecommissie van verpleeghuizen

Op maandag 30 oktober vond er weer een leuke en leerzame netwerkbijeenkomst plaats voor leden van de infectiepreventiecommissie van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Het onderwerp was dit keer het monitoren van het infectiepreventiebeleid door middel van het uitvoeren van audits.

Charlotte Michels, deskundige infectiepreventie van CareB4, deelde haar kennis en inzichten m.b.t. het nut van auditeren en welke manieren er zijn om audits uit te voeren. Het was een interactieve sessie waarbij ook door de deelnemers ervaringen met auditeren werden gedeeld, knelpunten werden benoemd en tips en tricks werden uitgewisseld.

Ook werd er uitgebreid ingegaan op de de Infectiepreventie Audit app die ontwikkeld is door de Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie. Stap voor stap werd de app gedemonstreerd en werd duidelijk hoe een nieuwe audit kan worden aangemaakt en uitgevoerd. De app is gratis te downloaden en gebruiken en bevat heel veel functionaliteiten en auditformats specifiek ontwikkeld voor de verpleeghuissector. Een belangrijke tip was om daarin steeds goed te kijken waar je de nadruk op wilt leggen.

Tot slot heeft Manon van Kommer, kwaliteitsverpleegkundige bij Careyn, uitleg gegeven over de toolkit die zij voor het zorgnetwerk ontwikkeld heeft. De toolkit ondersteunt organisaties bij het scholen van Verzorgenden IG over infectiepreventie.

De netwerkbijeenkomst werd afgesloten met een gezellige borrel waarbij het uitwisselen van ideeën in informele sfeer werd voortgezet. Met ca. 30 deelnemers van 20 verpleeghuizen/organisaties uit de regio was de bijeenkomst weer een groot succes!

Het zorgnetwerk organiseert twee keer per jaar een netwerkbijeenkomst voor leden van de infectiepreventiecommissie van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Wil jij op de hoogte gehouden worden van de data voor 2024? Neem dan contact op met projectleider Lennert van der Klis via amrzorgnetwerkutrecht@umcutrecht.nl.

Meer nieuws

RTA Informatieoverdracht bij BRMO

14 mei 2024

Het AMR Zorgnetwerk Utrecht werkt samen met RSO Trijn aan het opstellen van een Regionale Transmurale Afspraak (RTA) bij BRMO-dragerschap. Want een goede informatieoverdracht bij doorverwijzing of overplaatsing naar een andere zorgorganisatie is essentieel om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen.

Lees verder

Gratis Summerschool voor Infectie Preventie Adviseurs

23 april 2024

Op vrijdag 21 juni organiseert Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP) een gratis Summerschool met praktijkverhalen en een uitgebreide, praktische workshop over reiniging en desinfectie. Deze training is gratis voor infectie preventie adviseurs (IPA’s) en contactpersonen voor infectie preventie (CIP) die door STIP zijn opgeleid. Maar ook als je niet door STIP bent opgeleid, kun je uiteraard deelnemen.

Lees verder

Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’ een succes

9 april 2024

Donderdag 4 april 2024 was het weer zover! De netwerkbijeenkomst voor infectiepreventiecommissieleden van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Dit keer werd de bijeenkomst gehouden in het bosrijke gebied bij Accolade Zorg – de Wijngaard in Bosch en Duin. We mochten veel bekende gezichten verwelkomen en daarnaast kennismaken met een aantal nieuwe gezichten.

Lees verder