Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’ een succes

Home » Nieuws » Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’ een succes
Geplaatst op: 9 april 2024

Donderdag 4 april 2024 was het weer zover! De netwerkbijeenkomst voor infectiepreventiecommissieleden van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Dit keer werd de bijeenkomst gehouden in het bosrijke gebied bij Accolade Zorg – de Wijngaard in Bosch en Duin. We mochten veel bekende gezichten verwelkomen en daarnaast kennismaken met een aantal nieuwe gezichten.

Het was alweer de vierde netwerkbijeenkomst. Waar we het in eerdere bijeenkomsten met elkaar gehad hebben over het opzetten van een infectiepreventiecommissie, het auditeren met de auditapp en het werken met aandachtsvelders infectiepreventie, stond deze netwerkbijeenkomst in het teken van gedragsverandering. Met een workshop onder leiding van Nicolet van Eerd & Patricia van den Brink van ZipCompany doken we met elkaar in dit onderwerp.

Speeddate

Na het welkom en de inleiding van onze projectleider verpleeghuizen, Lennert van der Klis, startte we met de workshop. Deze begon gelijk goed met een speeddate! Wie je bent, waar je werkt…Hartstikke leuk op zo’n netwerkmiddag! Er zat alleen wel een klein addertje onder het gras. Alle deelnemers moesten met de armen gekruist het gesprek voeren, waarbij de arm die normaal boven zit nu onder zat en de arm die normaal onder zit nu boven zat. Dat was toch wel lastig. De deelnemers vonden het ongemakkelijk, gek en sommigen gingen automatisch terug naar hoe ze het altijd doen.

Bekijk hier een stukje van de speeddate op de Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’

Met deze ene opdracht werd al snel duidelijk, gedrag of routines veranderen… dat is nog niet zo makkelijk. Ons brein is gericht op het doorlopen van vaste patronen, ook wel de automatische piloot. Als ons brein nieuw gedrag moet aanleren, dan begint ons brein tegen te stribbelen. We gaan ons gedrag afzwakken (ach… de rest doet het ook niet), afwegen of wijzelf iets te winnen hebben met het aanpassen van ons gedrag, verantwoordelijkheden afschuiven (wat kan ik er aan doen?) en tot slot willen we ook graag afgang vermijden.

Sleutels tot verandering

Ondanks de belemmeringen zaten we gelukkig niet voor niets bij elkaar. Het veranderen van gedrag kan namelijk echt. En nog mooier, het antwoord lag al in de groep. Door zelfstandig en later in kleine groepjes te praten over de eigen positieve ervaringen bij het veranderen van gedrag, kwamen we met elkaar tot een indrukwekkende lijst van sleutels naar verandering (ook wel aanvliegroutes)! Om een paar voorbeelden te noemen: het stellen van kleine realistische doelen, het schetsen van een positief vooruitzicht, het creëren van een veilige omgeving, verschillen van elkaar zien, deze gebruiken en omarmen, het geven van complimenten en opbouwende feedback, de kracht van herhalen herhalen en herhalen, elkaar helpen en het geven van het goede voorbeeld.

Gedrag veranderen is lastig. Bekijk een stukje waarin Patricia van de ZiP company hierover vertelt.

Met het filmpje “Influencing Behavior Change Hand Washing” leerden we, dat er minimaal 4 sleutels tot verandering/aanvliegroutes nodig zijn om daadwerkelijk te komen tot gedragsverandering.

Intervisie

Het laatste deel van deze netwerkbijeenkomst stond in het teken van intervisie. Hoe kunnen we nu concreet aan de slag met infectiepreventie? In verschillende groepjes werd nagedacht over het te behalen doel en de te gebruiken aanvliegroutes. Populaire onderwerpen waren het verbeteren van de handhygiëne (vooral bij een handeling van vuil naar schoon) en het juist gebruik van handschoenen.

Na deze inspirerende workshop was het tijd voor de borrel! Nog even napraten en ideeën uitwisselen. Ook werd er informatie gedeeld over de nieuwe vouchers die organisaties kunnen gebruiken om nog meer aandacht te geven aan infectiepreventie. Bekijk onze nieuwe flyer ondersteuning infectiepreventie met informatie over de verschillende vouchers.

Na afloop kreeg iedereen een presentje (met het nieuwe logo van het AMR Zorgnetwerk Utrecht!).

Presentaties, flyers & webinar

Bekijk hier alle informatie die op deze bijeenkomst is gegeven.

Sluit je aan

Wil jij een volgende keer ook aansluiten bij een netwerkbijeenkomst? Dat kan! Twee keer per jaar wordt er een netwerkbijeenkomst georganiseerd specifiek gericht op de verpleeghuissector. Bekijk de agenda om te zien welke bijeenkomsten er gepland staan. Je kunt je ook aanmelden voor de besloten LinkedIn Pagina ‘Infectiepreventiecommissies Verpleeghuizen Regio Utrecht’.

Kom naar de Regionale Kennis- & Netwerkbijeenkomst – maandag 17 juni – Soesterberg

Verder nodigen wij jou van harte uit om maandag 17 juni op de allereerste(!) regionale netwerkbijeenkomst voor alle zorgsectoren, aanwezig te zijn. Lees hier meer en meld je aan!

Meer nieuws

Start nu de training Infectiepreventie Ambassadeur

28 augustus 2024

Wil je jouw kennis en kunde uitbreiden? Wil je graag bijdragen aan infectiepreventie binnen jouw organisatie? Schrijf je dan snel in voor de leergang Infectiepreventie Ambassadeur (IPA) aan de IP Academie. Het zorgnetwerk ondersteunt het opleiden van IPA’s door middel van een bijdrage in de kosten en het vergoeden van een coachingstraject aansluitend aan de opleiding. Regel het nu en je kunt al op 3 september starten met de 5-daagse training of op 27 september met de 6-daagse training.

Lees verder

De World AMR Awareness Week (WAAW) komt er weer aan

20 augustus 2024

Van zaterdag 18 november t/m vrijdag 24 november 2024 vindt de World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) plaats. Ook dit jaar werken de Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie weer samen met zorginstellingen en zorgprofessionals om extra aandacht te vragen voor de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Doe mee!

Lees verder

Een geslaagde eerste Kennis- & Netwerkbijeenkomst

2 juli 2024

Op 17 juni jl. was het tijd voor de eerste Kennis- & Netwerkbijeenkomst van het AMR Zorgnetwerk Utrecht. Er waren zo’n 75 deelnemers van verschillende beroepsgroepen en uit verschillende sectoren aanwezig. En dat is precies waar het zorgnetwerk naar streeft: zorgprofessionals samenbrengen om gezamenlijk de strijd tegen antimicrobiële resistentie aan te gaan.

Lees verder