Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’ een succes

Geplaatst op: 9 april 2024

Home » Nieuws » Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’ een succes

Donderdag 4 april 2024 was het weer zover! De netwerkbijeenkomst voor infectiepreventiecommissieleden van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Dit keer werd de bijeenkomst gehouden in het bosrijke gebied bij Accolade Zorg – de Wijngaard in Bosch en Duin. We mochten veel bekende gezichten verwelkomen en daarnaast kennismaken met een aantal nieuwe gezichten.

Het was alweer de vierde netwerkbijeenkomst. Waar we het in eerdere bijeenkomsten met elkaar gehad hebben over het opzetten van een infectiepreventiecommissie, het auditeren met de auditapp en het werken met aandachtsvelders infectiepreventie, stond deze netwerkbijeenkomst in het teken van gedragsverandering. Met een workshop onder leiding van Nicolet van Eerd & Patricia van den Brink van ZipCompany doken we met elkaar in dit onderwerp.

Speeddate

Na het welkom en de inleiding van onze projectleider verpleeghuizen, Lennert van der Klis, startte we met de workshop. Deze begon gelijk goed met een speeddate! Wie je bent, waar je werkt…Hartstikke leuk op zo’n netwerkmiddag! Er zat alleen wel een klein addertje onder het gras. Alle deelnemers moesten met de armen gekruist het gesprek voeren, waarbij de arm die normaal boven zit nu onder zat en de arm die normaal onder zit nu boven zat. Dat was toch wel lastig. De deelnemers vonden het ongemakkelijk, gek en sommigen gingen automatisch terug naar hoe ze het altijd doen.

Bekijk hier een stukje van de speeddate op de Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’

Met deze ene opdracht werd al snel duidelijk, gedrag of routines veranderen… dat is nog niet zo makkelijk. Ons brein is gericht op het doorlopen van vaste patronen, ook wel de automatische piloot. Als ons brein nieuw gedrag moet aanleren, dan begint ons brein tegen te stribbelen. We gaan ons gedrag afzwakken (ach… de rest doet het ook niet), afwegen of wijzelf iets te winnen hebben met het aanpassen van ons gedrag, verantwoordelijkheden afschuiven (wat kan ik er aan doen?) en tot slot willen we ook graag afgang vermijden.

Sleutels tot verandering

Ondanks de belemmeringen zaten we gelukkig niet voor niets bij elkaar. Het veranderen van gedrag kan namelijk echt. En nog mooier, het antwoord lag al in de groep. Door zelfstandig en later in kleine groepjes te praten over de eigen positieve ervaringen bij het veranderen van gedrag, kwamen we met elkaar tot een indrukwekkende lijst van sleutels naar verandering (ook wel aanvliegroutes)! Om een paar voorbeelden te noemen: het stellen van kleine realistische doelen, het schetsen van een positief vooruitzicht, het creëren van een veilige omgeving, verschillen van elkaar zien, deze gebruiken en omarmen, het geven van complimenten en opbouwende feedback, de kracht van herhalen herhalen en herhalen, elkaar helpen en het geven van het goede voorbeeld.

Gedrag veranderen is lastig. Bekijk een stukje waarin Patricia van de ZiP company hierover vertelt.

Met het filmpje “Influencing Behavior Change Hand Washing” leerden we, dat er minimaal 4 sleutels tot verandering/aanvliegroutes nodig zijn om daadwerkelijk te komen tot gedragsverandering.

Intervisie

Het laatste deel van deze netwerkbijeenkomst stond in het teken van intervisie. Hoe kunnen we nu concreet aan de slag met infectiepreventie? In verschillende groepjes werd nagedacht over het te behalen doel en de te gebruiken aanvliegroutes. Populaire onderwerpen waren het verbeteren van de handhygiëne (vooral bij een handeling van vuil naar schoon) en het juist gebruik van handschoenen.

Na deze inspirerende workshop was het tijd voor de borrel! Nog even napraten en ideeën uitwisselen. Ook werd er informatie gedeeld over de nieuwe vouchers die organisaties kunnen gebruiken om nog meer aandacht te geven aan infectiepreventie. Bekijk onze nieuwe flyer ondersteuning infectiepreventie met informatie over de verschillende vouchers.

Na afloop kreeg iedereen een presentje (met het nieuwe logo van het AMR Zorgnetwerk Utrecht!).

Presentaties, flyers & webinar

Bekijk hier alle informatie die op deze bijeenkomst is gegeven.

Sluit je aan

Wil jij een volgende keer ook aansluiten bij een netwerkbijeenkomst? Dat kan! Twee keer per jaar wordt er een netwerkbijeenkomst georganiseerd specifiek gericht op de verpleeghuissector. Bekijk de agenda om te zien welke bijeenkomsten er gepland staan. Je kunt je ook aanmelden voor de besloten LinkedIn Pagina ‘Infectiepreventiecommissies Verpleeghuizen Regio Utrecht’.

Kom naar de Regionale Kennis- & Netwerkbijeenkomst – maandag 17 juni – Soesterberg

Verder nodigen wij jou van harte uit om maandag 17 juni op de allereerste(!) regionale netwerkbijeenkomst voor alle zorgsectoren, aanwezig te zijn. Lees hier meer en meld je aan!

Meer nieuws

RTA Informatieoverdracht bij BRMO

14 mei 2024

Het AMR Zorgnetwerk Utrecht werkt samen met RSO Trijn aan het opstellen van een Regionale Transmurale Afspraak (RTA) bij BRMO-dragerschap. Want een goede informatieoverdracht bij doorverwijzing of overplaatsing naar een andere zorgorganisatie is essentieel om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen.

Lees verder

Gratis Summerschool voor Infectie Preventie Adviseurs

23 april 2024

Op vrijdag 21 juni organiseert Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP) een gratis Summerschool met praktijkverhalen en een uitgebreide, praktische workshop over reiniging en desinfectie. Deze training is gratis voor infectie preventie adviseurs (IPA’s) en contactpersonen voor infectie preventie (CIP) die door STIP zijn opgeleid. Maar ook als je niet door STIP bent opgeleid, kun je uiteraard deelnemen.

Lees verder
Nieuwe collega Maartje

Nieuwe collega gehandicaptenzorg

21 maart 2024

Goed nieuws! Wij mogen nog een nieuwe collega verwelkomen. Maartje Hanning is afgelopen maand aan de slag gegaan als projectleider gehandicaptenzorg. Zij gaat zich richten op infectiepreventie binnen de gehandicaptensector.

Lees verder