Het AMR Zorgnetwerk Utrecht werkt samen met RSO Trijn aan het opstellen van een Regionale Transmurale Afspraak (RTA) bij BRMO-dragerschap. Want een goede informatieoverdracht bij doorverwijzing of overplaatsing naar een andere zorgorganisatie is essentieel om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen.
Binnen onze regionale zorgketen is intensief patiënten/cliëntenverkeer. Wanneer een cliënt die drager is van een bacterie die resistent is voor antibiotica (ook wel een Bijzonder Resistent Micro-organisme of BRMO genoemd) doorverwezen of overgeplaatst wordt naar een andere zorgorganisatie is het belangrijk dat de ontvangende zorgverlener geïnformeerd wordt worden over het BRMO-dragerschap. Om op tijd de juiste maatregelen te nemen om te voorkomen dat de resistente bacterie zich verspreidt. Want BRMO-dragerschap hoeft niet tot klachten te leiden bij gezonde mensen, maar verspreiding is gevaarlijk voor kwetsbare mensen zoals zieken en ouderen. Goede informatieoverdracht bij BRMO-dragerschap is dan ook essentieel.
RSO Trijn ontwikkelt Regionale Transmurale Afspraken (RTA’s) in de regio Utrecht met als doel het maken van uniforme afspraken tussen de zorgverleners over o.a. diagnostiek, behandeling, consultatie, berichtgeving, verwijzing en terugverwijzing. Het AMR Zorgnetwerk Utrecht en Trijn gaan samenwerken om afspraken te maken over de informatieoverdracht bij BRMO-dragerschap: wie communiceert wat, wanneer en hoe bij doorverwijzing of overplaatsing van een patiënt die drager is van een BRMO?
Alle organisaties die deelnemen aan het Platform RTA van RSO Trijn hebben afgelopen week een uitnodiging ontvangen om iemand af te vaardigen naar de expert-groep die zich over de inhoud van de RTA gaat buigen. Om zo tot breed gedragen en praktisch implementeerbare afspraken te komen.
Meer weten? Neem dan contact op met projectleider Nadia van Beerschoten van RSO Trijn of stuur een mailtje naar amrzorgnetwerkutrecht@umcutrecht.nl.
Meer nieuws
Start nu de training Infectiepreventie Ambassadeur
Wil je jouw kennis en kunde uitbreiden? Wil je graag bijdragen aan infectiepreventie binnen jouw organisatie? Schrijf je dan snel in voor de leergang Infectiepreventie Ambassadeur (IPA) aan de IP Academie. Het zorgnetwerk ondersteunt het opleiden van IPA’s door middel van een bijdrage in de kosten en het vergoeden van een coachingstraject aansluitend aan de opleiding. Regel het nu en je kunt al op 3 september starten met de 5-daagse training of op 27 september met de 6-daagse training.
Lees verderDe World AMR Awareness Week (WAAW) komt er weer aan
Van zaterdag 18 november t/m vrijdag 24 november 2024 vindt de World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) plaats. Ook dit jaar werken de Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie weer samen met zorginstellingen en zorgprofessionals om extra aandacht te vragen voor de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Doe mee!
Lees verderEen geslaagde eerste Kennis- & Netwerkbijeenkomst
Op 17 juni jl. was het tijd voor de eerste Kennis- & Netwerkbijeenkomst van het AMR Zorgnetwerk Utrecht. Er waren zo’n 75 deelnemers van verschillende beroepsgroepen en uit verschillende sectoren aanwezig. En dat is precies waar het zorgnetwerk naar streeft: zorgprofessionals samenbrengen om gezamenlijk de strijd tegen antimicrobiële resistentie aan te gaan.
Lees verder