Het Surveillance Netwerk Infectieziekten in Verpleeghuizen (SNIV) van het RIVM functioneert als peilstation voor de landelijke surveillance van infectieziekten in verpleeghuizen. Maar verpleeghuizen krijgen door deelname aan één van de projecten zelf ook beter inzicht in het voorkomen van infecties en antibioticumgebruik. Dit biedt handvatten voor specifieke infectiepreventie verbetermaatregelen.
We vroegen Emmy van Mulligen, Specialist Ouderengeneeskunde bij Zorg- en Wooncentrum De Haven in Bunschoten, om haar ervaringen met SNIV met ons te delen.
“Voor ons was deelname aan SNIV erg inzichtgevend. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat we veel minder influenza registreerden dan landelijk omdat we daar blijkbaar nooit op kweekten. En nadat we de richtlijn UWI van Verenso hadden geïmplementeerd zagen we dankzij de SNIV-registratie een drastische afname van het aantal geregistreerde urineweginfecties. Dat was wel mooi.
Het goed bijhouden van de registratie was voor ons relatief makkelijk omdat De Haven een kleine zorginstelling (ca. 200 verpleeghuisbedden) is met alle afdelingen op één locatie en alle artsen in één kantoor. Grotere zorginstellingen zou ik aanraden om de artsen niet te vragen om de registratie voor de hele organisatie te doen, maar voor één locatie. Dan is het beter te overzien. Zowel het wekelijks invullen van de registratie als het jaarlijks invullen van de basisgegevens (aantal bedden etc.).
Na vijf jaar zijn wij weer gestopt met deelname aan SNIV. Omdat we moesten snijden in onze werkzaamheden en we er toen zelf weinig nieuws meer uithaalden. Maar we hebben toch mooi vijf jaar onze bijdrage geleverd!”
Ben jij als specialist ouderengeneeskunde geïnteresseerd in deelname aan SNIV? Lees dan verder op www.rivm.nl/sniv of neem direct contact op met de projectleiders via SNIV@rivm.nl.
Meer nieuws
Internationaal akkoord tegen antimicrobiële resistentie
Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 26 september 2024 hebben wereldleiders een politiek akkoord bereikt om het groeiende probleem van antimicrobiële resistentie (AMR) aan te pakken.
Lees verderWorld AMR Awareness Week | Doe ook mee!
Van 18 t/m 24 november organiseren de negen Regionale Zorgnetwerken AMR boeiende activiteiten en lanceren we verschillende materialen en middelen.
Lees verderNetwerkbijeenkomst Infectiepreventie voor de Verpleeghuiszorg
Op dinsdag 12 november organiseren wij alweer de vijfde netwerkbijeenkomst infectiepreventie in de verpleeghuiszorg. Met dit keer als thema uitbraakmanagement.
Lees verder