Succesvolle ABR-simulaties

Home » Nieuws » Succesvolle ABR-simulaties
Geplaatst op: 5 juli 2018

Op 16 april en 28 mei 2018 organiseerden we in samenwerking met het RIVM  sessies voor verpleeghuizen waarin een uitbraak van resistente bacteriën gesimuleerd werd. In deze bijeenkomsten van drie uur gingen de deelnemende verpleeghuizen aan de slag met de vraag: ‘Wat te doen bij een uitbraak van resistente bacteriën?’ De vijftien deelnemende organisaties voor langdurige ouderenzorg  werden vertegenwoordigd door specialisten ouderengeneeskunde, locatiemanagers en deskundigen infectiepreventie en soms ook door een bestuurder. Per zorgorganisatie bestond een team van deelnemers uit maximaal vier personen. Ook waren de ziekenhuizen in de regio vertegenwoordigd door een team van experts, d.w.z. een arts-microbioloog en DI, zodat zij net als bij een uitbraak, in de praktijk om advies konden worden gevraagd.

Omdat er bij een uitbraak van resistente bacteriën in een verpleeghuis maatregelen en beslissingen moeten worden genomen op diverse vlakken (bestuurlijk, zorginhoudelijk, communicatie) vraagt dit om een multidisciplinaire aanpak, waarbij samenwerking met betrokkenen binnen en buiten het verpleeghuis van groot belang is. Om verpleeghuizen hiermee vertrouwd te maken, heeft het RIVM een ABR-simulatie ontwikkeld. Deelnemers aan het landelijke punt prevalentie onderzoek (PPO) in de langdurige zorg kunnen zich hiermee goed voorbereiden op een eventuele uitbraak van resistentie bacteriën. De simulatie geeft inzicht in wie, wat, wanneer moet doen bij de aanpak van antibioticaresistentie in verpleeghuizen en leert na te denken over de verschillende dilemma’s die een rol spelen. De ABR-simulatie is ook nuttig voor zorginstellingen die niet meedoen aan het PPO, maar wel inzicht willen krijgen in wat te doen bij een uitbraak van resistente bacteriën.

Meer nieuws

Symposium “Antibiotic stewardship studies to reduce antimicrobial resistance: what can we learn from across borders?”

6 januari 2025

Op donderdag 16 januari organiseert het Julius Centrum van het UMC Utrecht het symposium “Antibiotic stewardship studies to reduce antimicrobial resistance: what can we learn from across borders?”. Tijdens dit symposium worden ervaringen met antibiotic stewardship programma’s in Nederland, West Afrika en Nepal gedeeld.

Lees verder

FTO’s voor huisartsen en apothekers

6 januari 2025

Heeft jouw FTO-groep al een van onze FTO’s op de planning staan voor dit jaar? Het zorgnetwerk biedt drie kosteloze FTO’s aan: Juist Gebruik Antibiotica, Urineweginfecties of Antibiotica-allergielabels.

Lees verder

Fijne feestdagen en een goed 2025!

24 december 2024

Met het einde van het jaar in zicht wensen we je alvast hele fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2025. Op naar een mooi nieuw jaar waarin we ons weer samen inzetten om antimicrobiële resistentie in de regio Utrecht tegen te gaan!

Lees verder