Uitbraakmanagement binnen de verpleeghuiszorg

Home » Nieuws » Uitbraakmanagement binnen de verpleeghuiszorg
Geplaatst op: 14 november 2024

Dinsdag 12 november vond de netwerkbijeenkomst plaats voor zorgprofessionals uit de verpleeghuissector die zich bezighouden met infectiepreventiebeleid. We waren te gast bij ‘t Huis aan de Vecht (AxionContinu) in Utrecht. De bijeenkomst stond in het teken van uitbraakmanagement.

Vijf fases van een uitbraak

Aan de hand van de vijf fases van een uitbraak, zoals die beschreven zijn in de Handreiking Uitbraakmanagement van Verenso, werd de theorie rondom uitbraakmanagement besproken. Een groot aantal deelnemers had ook het uitbraakprotocol van de eigen organisatie meegenomen. Zo was het mogelijk dit protocol direct te toetsen op basis van de handreiking.

Aan de slag met een casus

Na een korte pauze gingen we aan de slag met casuïstiek. In de fictieve casus bleek Johan, een fysiotherapeut in een verpleeghuis, MRSA positief. Na een bron- en contactonderzoek bleken ook cliënten MRSA positief te zijn. En zo gingen we verder. Stapsgewijs werd op deze manier besproken hoe een uitbraak gemanaged kan worden. Dat leidde tot leuke en leerzame discussies. Want hoe ver ga je nu eigenlijk? Hoe bepaal je welke maatregelen je neemt? Naar welke criteria kijk je? Gelukkig viel de uitbraak in deze casus mee, maar aangestipt werd dat het ook heel anders kan lopen en dat de impact van een uitbraak behoorlijk ingrijpend kan zijn.

Belangrijke tips

Een aantal belangrijke tips die gedeeld werden, zijn:

  • Zorg in fase 1 van een uitbraak, dus de fase van paraatheid, voor een goede voorbereiding op een uitbraak. Denk aan een protocol met taken, verantwoordelijkheden en gemaakte afspraken, geschoolde medewerkers en aan het hebben van voldoende materialen in huis.
  • MUIZ, een online meldpunt voor infectieziekten, is een fijn hulpmiddel om je uitbraak te melden én ook om inzicht te krijgen in uitbraken in de regio.
  • Goede communicatie is belangrijk, in alle fases van een uitbraak. Dat schept duidelijkheid naar de medewerkers en naar de cliënten en/of de contactpersonen.
  • Denk ook aan een goede verslaglegging en evalueer de uitbraak na afloop, zodat je ervan kan leren voor de volgende. Elke uitbraak is weer anders namelijk.

Het was een intensieve en leerzame middag! We sloten de bijeenkomst af met een gezellige borrel, zodat er ook nog de mogelijkheid was om elkaar beter te leren kennen en na te praten.

Meer nieuws

Terugblik WAAW 2024

28 november 2024

De World AMR Awareness Week was goed gevuld met interessante symposia en webinars. Ook zijn er doorlopende activiteiten ontwikkeld, die in de WAAW gelanceerd werden, maar nog steeds te volgen zijn! Lees meer over de week, waar je webinars kunt terugkijken en alsnog activiteiten kunt volgen.

Lees verder

START WAAW | Vandaag begint de World AMR Awareness Week!

18 november 2024

Bekijk de videoboodschap van Leontien van Moorsel, waarin ze haar ervaring deelt over het gebruik van antibiotica in de sportwereld. En waarom de beschikbaarheid van werkende antibiotica zo belangrijk is. Hiermee is de week officieel geopend! 

Lees verder

Terugblik Netwerkbijeenkomst “Het zal me een (thuis)zorg zijn!”

11 november 2024

Vorige week organiseerden we een netwerkbijeenkomst voor zorgprofessionals in de thuiszorg die zich inzetten voor het infectiepreventiebeleid. Het onderwerp van deze dag was basisinfectiepreventie in de thuiszorg.

Lees verder