Toolkit Infectiepreventie voor Verzorgenden IG

Geplaatst op: 1 november 2023

Home » Nieuws » Toolkit Infectiepreventie voor Verzorgenden IG

Het zorgnetwerk heeft een toolkit ontwikkeld waarmee op een leuke manier scholing over infectiepreventie verzorgd kan worden.

Verzorgenden zijn de grootste groep medewerkers in verpleeghuizen en daarom een cruciale doelgroep voor het verbeteren van infectiepreventie en het voorkomen van de verspreiding van resistente bacteriën. Er is wel veel informatie over infectiepreventie aanwezig op verschillende websites. In de praktijk blijkt echter dat dit weinig gelezen wordt door de zorgprofessional in een verpleeghuis. Veel informatiematerialen op het gebied van infectiepreventie en omgaan met BRMO sluiten niet aan bij hun opleidingsniveau (MBO-3), manier van leren en dagelijkse werkzaamheden. Gevolg is dat informatie niet blijft hangen en er weinig impact is op hun handelen.

Daarom heeft Manon van Kommer, kwaliteitsverpleegkundige van Careyn, namens het zorgnetwerk een toolkit gemaakt die gebruikt kan worden bij scholing over Infectiepreventie voor Verzorgenden IG (en natuurlijk ook voor andere zorgprofessionals). Ze heeft veel informatie verzameld en het aantrekkelijker gemaakt om te gebruiken. Ze heeft over veel onderwerpen wist-je-datjes geschreven, waarbij ze gebruik heeft gemaakt van korte zinnen en veel afbeeldingen. Daarna is alles inhoudelijk gecontroleerd door Ilse Wolf, deskundige infectiepreventie.

Een greep uit de onderwerpen die ter sprake komen zijn handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen, maar ook informatie over maagdarmvirussen of scabiës of uitbraakmanagement. Naast deze informatieve onderwerpen zitten er ook diverse tools in de toolkit, waarmee infectiepreventie op een andere manier aandacht kan krijgen. Speel met de afdeling een keer het ‘Wie is de mol’-spel, of gebruik de uv-zaklamp om te controleren hoe goed jij je handen wast.

Werk jij in een organisatie in de regio Utrecht en zet je je in voor het infectiepreventiebeleid? En wil jij deze gratis toolkit ook graag gaan gebruiken in je organisatie? Geef dat dan bij ons aan door een mail te sturen naar amrzorgnetwerkutrecht@umcutrecht.nl of door het aanvraagformulier in te vullen.

Meer nieuws

RTA Informatieoverdracht bij BRMO

14 mei 2024

Het AMR Zorgnetwerk Utrecht werkt samen met RSO Trijn aan het opstellen van een Regionale Transmurale Afspraak (RTA) bij BRMO-dragerschap. Want een goede informatieoverdracht bij doorverwijzing of overplaatsing naar een andere zorgorganisatie is essentieel om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen.

Lees verder

Gratis Summerschool voor Infectie Preventie Adviseurs

23 april 2024

Op vrijdag 21 juni organiseert Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP) een gratis Summerschool met praktijkverhalen en een uitgebreide, praktische workshop over reiniging en desinfectie. Deze training is gratis voor infectie preventie adviseurs (IPA’s) en contactpersonen voor infectie preventie (CIP) die door STIP zijn opgeleid. Maar ook als je niet door STIP bent opgeleid, kun je uiteraard deelnemen.

Lees verder

Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’ een succes

9 april 2024

Donderdag 4 april 2024 was het weer zover! De netwerkbijeenkomst voor infectiepreventiecommissieleden van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Dit keer werd de bijeenkomst gehouden in het bosrijke gebied bij Accolade Zorg – de Wijngaard in Bosch en Duin. We mochten veel bekende gezichten verwelkomen en daarnaast kennismaken met een aantal nieuwe gezichten.

Lees verder