Transmurale werkafspraken: stand van zaken

Home » Nieuws » Transmurale werkafspraken: stand van zaken
Geplaatst op: 5 juli 2018

In de regio Utrecht zijn transmurale werkafspraken ontwikkeld, die betrekking hebben op labuitslagen, overdracht van patiënten die drager zijn van een BRMO van de ene naar de andere zorgorganisatie of setting en het informeren van patiënten. Tijdens onze werkconferentie vorig jaar werd deze behoefte bevestigd en zijn de knelpunten met betrekking tot de afspraken in het concept document geïnventariseerd. Op dit moment komt het niet zelden voor dat zorgverleners niet tijdig worden geïnformeerd over dragerschap. Op dat moment worden niet de juiste maatregelen genomen en bestaat er risico op verspreiding van BRMO. In onze nieuwsbrief van december informeerden wij u al over het feit dat implementatie op dit moment niet eenvoudig is vanwege een aantal knelpunten.

Uit gesprekken met diverse experts bleek dat het feit dat zorgprofessionals verschillend jargon gebruiken voor verschillende Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO), de implementatie van werkafspraken belemmert. Niet alleen in ontslagbrieven van ziekenhuizen, verwijsbrieven van huisartsen en in patiëntberichten, maar ook in de BRMO-richt-lijnen voor verschillende settings (eerste lijn, tweede lijn, thuiszorg etc.) is sprake van verschillende benamingen. Vanzelfsprekend voert het te ver om dit regionaal op te lossen. Dus wordt nu landelijk gekeken hoe op korte termijn afspraken over het specificeren van verschillende BRMO gemaakt kunnen worden. Ook is er aandacht voor het toegankelijker maken van richtlijnen, waarbij identiek woordgebruik ook van belang is.

Met het RZN ABR Utrecht streven we naar een situatie (bij voorkeur al in 2019!) waarbij dragerschap van BRMO eenduidig en automatisch verschijnt in ontslagbrieven, patiëntberichten en verwijsbrieven. Dit biedt ons ook een handvat om in gesprek te gaan met de thuiszorg medewerkers in onze regio. Wat kan er in een patiëntbericht staan en wat betekent dat voor het werk? Dan zal ook blijken dat met de juiste maatregelen het geen enkel probleem is om mensen die drager zijn van een BRMO te verzorgen. Op die manier kan niet alleen worden voorkomen dat BRMO zich verspreiden, maar ook dat verzorgenden zich onnodig zorgen maken over besmetting en verspreiding.

Een regionale werkgroep transmurale werkafspraken buigt zich over de implementatie van de afspraken, waarbij nadrukkelijk gekeken wordt welke professionals behoefte hebben aan welke informatie of andere vormen van ondersteuning om de werkafspraken tot een succes te maken. Als je hier een bijdrage aan wil leveren (tegen vergoeding) meld je dan aan bij de kwartiermaker via amrzorgnetwerkutrecht@umcutrecht.nl.

Meer nieuws

Infectiepreventieweek groot succes!

16 juni 2025

De Infectiepreventieweek 2025 was een groot succes en bracht een enorme dosis enthousiasme teweeg in de gezondheidszorg. Tevreden kijken we terug op deze succesvolle week vol inspiratie, bewustwording en waardevolle inzichten! Lees er meer over in deze terugblik van de Infectiepreventieweek 2025.

Lees verder

Gouden Standaard Infectiepreventie Onderwijs gepubliceerd!

10 juni 2025

Landelijk hebben de AMR Zorgnetwerken, in samenwerking met de beroepsvereniging voor deskundigen infectiepreventie (VHIG), de Gouden Standaard Onderwijs Infectiepreventie ontwikkeld voor verpleegkundige en verzorgende beroepen. De standaard biedt docenten, praktijkopleiders en deskundigen infectiepreventie handvatten voor het vormgeven van infectiepreventie onderwijs.

Lees verder

Geslaagde netwerkbijeenkomst infectiepreventie verpleeghuizen!

4 juni 2025

Tijdens de infectiepreventieweek 2025 vond alweer de zesde netwerkbijeenkomst infectiepreventie voor verpleeghuizen plaats. Het was een mooie bijeenkomst waarin we ervaringen hebben uitgewisseld, elkaar mochten ontmoeten en meer hebben geleerd over microbiologie en infectiepreventie.

Lees verder