World Antimicrobial Awareness Week 2022

Geplaatst op: 3 oktober 2022

Home » Nieuws » World Antimicrobial Awareness Week 2022

De World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) wordt jaarlijks wereldwijd door de WHO georganiseerd om kennis en bewustwording over antimicrobiële resistentie vergroten. In Nederland organiseren de tien Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie (ABR) van 18 t/m 24 november de WAAW, met als centraal thema antibioticaresistentie.

Regionaal en landelijk organiseren de zorgnetwerken allerlei activiteiten rondom dit thema. Deze activiteiten zijn bedoeld voor professionals uit de gehele zorgsector, van artsen tot apothekers en van verpleegkundigen tot thuiszorgmedewerkers.

Op elke dag van de WAAW zal een ander thema centraal staan. Rondom dit thema wordt informatie gedeeld en worden activiteiten georganiseerd:

Vrijdag 18 november: Wat is antibioticaresistentie?
De aftrap van de WAAW2022 via de actiewebsite www.abrweek.nl met o.a. een digitaal actiepakket en een online quiz.

Maandag 21 november: Antibiotic stewardship
Met o.a. een webinar over antibiotica-allergie in samenwerking met de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB). Hierin zal aandacht zijn voor de nieuwe richtlijn “Aanpak bij vermoeden van antibiotica-allergie” en zullen ervaringen gedeeld worden over het opschonen van onjuiste antibiotica-allergie registraties in ziekenhuizen en in huisartsenpraktijken.

Dinsdag 22 november: Surveillance
Met o.a. een symposium over surveillance van antibioticaresistentie in samenwerking met het Regionaal Rotterdam Infectieziekte Centrum (RODIN). Dit symposium zal ook online te volgen zijn.

Woensdag 23 november: Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)
Met o.a. een webinar met live publiek over transmurale overdracht bij (verdenking van) BRMO-dragerschap of infectie in het Radboudumc.

Donderdag 24 november: Infectiepreventie
Met o.a. een webinar over infectiepreventie in de thuiszorg

Meer informatie over het programma en de manier van aanmelden volgt binnenkomt. Wil je op de hoogte blijven? Hou dan www.abrweek.nl en #rznabr en #WAAW2022 op LinkedIn en Twitter in de gaten. Of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Meer nieuws

RTA Informatieoverdracht bij BRMO

14 mei 2024

Het AMR Zorgnetwerk Utrecht werkt samen met RSO Trijn aan het opstellen van een Regionale Transmurale Afspraak (RTA) bij BRMO-dragerschap. Want een goede informatieoverdracht bij doorverwijzing of overplaatsing naar een andere zorgorganisatie is essentieel om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen.

Lees verder

Gratis Summerschool voor Infectie Preventie Adviseurs

23 april 2024

Op vrijdag 21 juni organiseert Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP) een gratis Summerschool met praktijkverhalen en een uitgebreide, praktische workshop over reiniging en desinfectie. Deze training is gratis voor infectie preventie adviseurs (IPA’s) en contactpersonen voor infectie preventie (CIP) die door STIP zijn opgeleid. Maar ook als je niet door STIP bent opgeleid, kun je uiteraard deelnemen.

Lees verder

Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’ een succes

9 april 2024

Donderdag 4 april 2024 was het weer zover! De netwerkbijeenkomst voor infectiepreventiecommissieleden van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Dit keer werd de bijeenkomst gehouden in het bosrijke gebied bij Accolade Zorg – de Wijngaard in Bosch en Duin. We mochten veel bekende gezichten verwelkomen en daarnaast kennismaken met een aantal nieuwe gezichten.

Lees verder