BLAST: geautomatiseerde ondersteuning bij vermeende AB-allergie registraties
Onterechte antibiotica-allergie registraties maken dat artsen onnodig uitwijken naar een tweede keus antibioticum. Dit kan negatieve effecten hebben voor de patiënt en werkt ook antibioticaresistentie in de hand. De Beta-Lactam Antibiotic Stewardship Tool, oftewel BLAST, gaat artsen ondersteuning bieden om in te schatten hoe groot het risico van toediening van penicilline is bij een vermeende allergie. En biedt in het geval van een verhoogd risico ondersteuning bij de keuze voor een veilig alternatief antibioticum. Binnen dit project gaat de BLAST geïmplementeerd worden in vier Utrechtse ziekenhuizen. Daarnaast zal onderzocht worden of het mogelijk is deze tool beschikbaar te maken voor de eerste lijn en VVT.
Verminderen van onjuiste AB-allergie registraties
Vanuit het perspectief van antibiotic stewardship zijn incorrecte of onvolledige antibiotica-allergie registraties een probleem omdat ze de behandelaar dwingen te kiezen voor een tweede keus antibioticum. Daarom start het zorgnetwerk in 2023 een project om door middel van samenwerking tussen de eerste lijn, de ziekenhuizen en de langdurige zorg het aantal onjuiste AB-allergie registraties te verminderen op regionaal niveau.
FTO Juist Gebruik Antibiotica
Het doel van het FTO Juist Gebruik Antibiotica is om huisartsen met behulp van de spiegelinformatie inzicht te geven in hoe zij antibiotica voorschrijven vergeleken met hun collega’s en vergeleken met landelijke gemiddelden. Dit helpt om te bepalen wat er nog beter kan. Het FTO Juist Gebruik Antibiotica wordt door het zorgnetwerk kosteloos aangeboden aan FTO-groepen uit de regio.
Project UrineSTICKs in Verpleeghuizen
Tot enkele jaren geleden werd een positieve urinestick gezien als een bevestiging van de diagnose urineweginfectie (UWI) bij kwetsbare ouderen. Inmiddels weten we dat je met urineonderzoek niet betrouwbaar een UWI kunt aantonen. En dat onnodig urineonderzoek leidt tot onnodig antibioticagebruik. Dit betekent dat er anders omgegaan moet worden met het sticken van urine in verpleeghuizen.
E-learning Diagnostiek bij Urineweginfecties
Urineweginfecties zijn de meest voorkomende reden voor het voorschrijven van antibiotica door huisartsen. Maar ook in huisartsenpraktijken wordt urineonderzoek vaak onnodig ingezet. Met onnodig antibioticagebruik als gevolg. Het zorgnetwerk heeft een nascholing ontwikkeld voor doktersassistenten gericht op het stellen van de juiste indicatie voor urineonderzoek.