Naar schatting heeft 5% van de patiënten in Nederlandse ziekenhuizen en 2% in de eerste lijn een geregistreerde penicilline-allergie. Slechts bij circa 5% hiervan betreft het echter een daadwerkelijke allergie. Bij de overige circa 95% zijn de klachten onterecht als een allergie geduid. Of de reactie is dermate lang geleden dat de patiënt over de allergie heen is gegroeid.
Onterechte penicilline-allergie registraties kunnen diverse negatieve effecten hebben. Zo lopen patiënten risico op het krijgen van een suboptimale behandeling, met alle mogelijke consequenties van dien. Ook is er vaak sprake van hogere kosten en wordt resistentie, door onnodig gebruik van reserve antibiotica, in de hand gewerkt.
Het BLAST-project
Recent is een klinisch beslisregel, de Penicillin Allergy Decision Rule (PEN-FAST), ontwikkeld en gevalideerd in een randomized-controlled klinische trial. De PEN-FAST identificeert nauwkeurig patiënten met een (zeer) laag risico op een allergische reactie op penicilline antibiotica: score van 2 of minder. Bij deze patiënten kan het penicilline allergie label veilig worden verwijderd. Of er kan van aanvullende huidtesten, en dus van een verwijzing naar een allergoloog, worden afgezien.
De patiënten met een score van 3 of meer op de PEN-FAST worden voor aanvullende (huid)testen verwezen naar de allergoloog vanwege een verhoogd risico op een allergische reactie. Bij deze patiënten moet de behandelend arts dus wel een alternatief antibioticum voorschrijven dat veilig kan worden toegediend. Net als bij patiënten met een bewezen allergische reactie op penicilline. Om deze keuze voor een ander antibioticum te ondersteunen is een alternatieve beta-lactam selectietool ontworpen. Hierbij worden veilige alternatieven gesuggereerd, het risico op kruisallergieën in aanmerking genomen.
Deze twee klinische instrumenten, de PEN-FAST en de alternatieve beta-lactam selectietool, zijn samen opgenomen in één CE-gecertificeerd algoritme: de Beta-Lactam Antibiotic Stewardship Tool, oftwel BLAST. Binnen het BLAST-project gaat deze tool geïmplementeerd worden in de workflow van de Elektronische Patiëntendossiers van vier Utrechtse ziekenhuizen: UMC Utrecht, Diakonessenhuis, Meander MC en St. Antonius Ziekenhuis. Daarnaast zal onderzocht worden of het mogelijk is de tool beschikbaar te maken voor de eerste lijn en de VVT. Startdatum van het project is 1 september 2024.
Symposium “Diamonds are forever, allergies are not (always)Op woensdag 9 oktober organiseert het Allergologie Centrum Midden Nederland samen met het UMC Utrecht en het AMR Zorgnetwerk Utrecht een mini-symposium. Het thema is: antibiotica-allergie, delabeling en desensibilisatie. |
Contactgegevens
Wil je meer weten over het BLAST-project? Neem dan contact op met projectcoördinator Dr. Maja Bulatović Ćalasan, internist allergoloog-immunoloog en klinisch farmacoloog (UMC Utrecht) via info@amrzorgnetwerkutrecht.nl.