Het ondergaan van medische zorg kan leiden tot het verkrijgen van een zorg-gerelateerde infectie. Surveillance geeft inzicht in het vóórkomen van deze infecties, met als doel om gerichte maatregelen te nemen om ze te voorkomen en daarmee de ziektelast en het gebruik van antibiotica te reduceren. Zorginfecties kunnen veroorzaakt worden door zowel resistente als niet-resistente micro-organismen..
Geautomatiseerde surveillance
Surveillance van zorginfecties wordt in veel instellingen gedaan door handmatig statusonderzoek, waarbij een deskundige infectiepreventie of andere professional patiëntendossiers handmatig beoordeeld op het optreden van een zorginfectie. Dit is een tijdrovend en ook foutgevoelig proces. Bij (semi-) geautomatiseerde surveillance worden gegevens die al in elektronische ziekenhuisinformatiesystemen zijn vastgelegd hergebruikt. Dit betekent een reductie in de werklast voor zorgprofessionals. Ook wordt het surveillance proces verbeterd doordat alle patiënten volgens eenzelfde systematiek beoordeeld worden. Uiteindelijk blijft er zo meer tijd over voor het interpreteren van gegevens en implementeren van gerichte verbetermaatregelen.
Hospital Onset Bacteremia (HOB)
Binnen het AMR Zorgnetwerk Utrecht wordt door het UMC Utrecht sinds 2021 gewerkt aan de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde surveillance van bacteriëmieën (HOB, hospital onset bacteremia). Dit kan een waardevolle aanvulling zijn op bestaande wondinfectie surveillance. Er is een gestandaardiseerde definitie en data-analyse systematiek opgezet waarin gegevens van de vier ziekenhuizen binnen de regio (UMC Utrecht, Diakonessenhuis, St. Antonius Ziekenhuis en Meander MC) zijn geanalyseerd en besproken met de afdelingen infectiepreventie.
Voordat HOB surveillance grootschalig wordt geïmplementeerd is het echter belangrijk om informatie te verzamelen over de bruikbaarheid van de surveillance voor kwaliteitsverbetering. Daarom zal het project zich de periode 2024-2025 richten op het beter begrijpen van de oorsprong van HOB’s en hun mate van vermijdbaarheid. Ook zal gewerkt worden aan het verbeteren van de interpretatie van resultaten wanneer ziekenhuizen of tijdsperioden worden vergeleken. Daarnaast zullen de regionale ziekenhuizen - indien gewenst - geholpen worden bij het structureel implementeren van HOB surveillance volgens de ontwikkelde definitie en aan de hand van de beschikbare scripts en gestandaardiseerde data formats.
Samenwerking
In dit project wordt nauw samengewerkt met andere landelijke en internationale initiatieven op het gebied van geautomatiseerde surveillance zoals PREZIES (PREventie van ZIEkenhuisinventies door Surveillance, RIVM) en het PRAISE-netwerk (Providing a Roadmap for Automated Infection Surveillance in Europe).
Contactgegevens
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met projectcoördinator Maaike van Mourik (arts-microbioloog, UMC Utrecht) via info@amrzorgnetwerkutrecht.nl.