Transmurale werkafspraken BRMO

Het is belangrijk dat zorgorganisaties elkaar informeren over patiënten of cliënten met Bijzondere Resistente Micro-Organismen (BRMO), tijdens een doorverwijzing of overplaatsing. Het maken van regionale transmurale werkafspraken hierover kan praktische handvatten bieden aan zorgprofessionals en -organisaties.

Home » Projecten » Surveillance » Transmurale werkafspraken BRMO


Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) komen steeds vaker voor in Nederland. In de ideale situatie wordt bij elke patiëntoverdracht tussen zorginstellingen of naar de thuissituatie goed en tijdig informatie overgedragen als de patiënt drager is van een BRMO. Om op tijd de juiste maatregelen te nemen om te voorkomen dat resistente bacteriën zich verspreiden. Deze transmurale samenwerking stuit echter nog regelmatig op knelpunten, met name in informatieoverdracht en de verantwoordelijkheden van verschillende partijen. Het zorgnetwerk heeft zich als doel gesteld om de transmurale informatieoverdracht bij BRMO-dragerschap in de regio te verbeteren. Daartoe werken we samen met RSO Trijn.

 

 

Samenwerking RSO Trijn

Regionale Samenwerkingsorganisatie (RSO) Trijn ontwikkelt Regionale Transmurale Afspraken (RTA’s) en werkafspraken in de regio Utrecht op basis van signalen en behoeften van zorgprofessionals uit de regio. Het doel: uniforme afspraken tussen de zorgsectoren over bijvoorbeeld diagnostiek, behandeling, consultatie, berichtgeving, verwijzing en terugverwijzing. Zo bestaan er bijvoorbeeld al RTA's op het gebied van diabetes, hartfalen en de verpleegkundige overdracht bij kwetsbare ouderen. In december 2023 heeft het Platform RTA van Trijn besloten de RTA "Informatieoverdracht bij BRMO-dragerschap" op te nemen in haar roadmap. In 2024 is het proces voor het opstellen van de RTA van start gegaan.

Plan van Aanpak

Trijn hanteert een vast stappenplan en format voor het opstellen van een RTA. De leden van het Platform RTA van Trijn vaardigen elk één of meerdere vertegenwoordigers af naar een Expertgroep die de RTA op zal stellen. Daarin zullen in het geval van de RTA 'Informatieoverdracht bij BRMO' tenminste ziekenhuizen, huisartsen, laboratoria en verpleeghuizen vertegenwoordigd zijn. Uit de leden van de werkgroep wordt een voorzitter gekozen. Deze Expertgroep zal zich in 2025 gaan buigen over de inhoud van de RTA. Veel organisaties hebben in 2024 al een vertegenwoordiger aangemeld voor de Expertgroep. Leden van de expertgroep hebben mandaat om namens hun organisatie afspraken te maken en zorgen binnen hun organisatie voor input en draagvlak voor de te maken afspraken. Wil jij ook betrokken worden bij dit het opstellen van de RTA? Neem dan contact met ons op (zie contactgegevens onderaan de pagina) om de mogelijkheden te bespreken.

In het specifieke geval van de RTA "Informatieoverdracht bij BRMO-dragerschap" is ervoor gekozen om eerst de artsen-microbioloog uit de regio afspraken te laten maken over de naamgeving en definities van BRMO. De recent gepubliceerde SRI-richtlijn Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) zal hierbij als leidraad fungeren. Doel van deze afstemming is een uniforme manier van vermelden van BRMO in het ontslagbericht van patiënt of cliënt. Dit is een randvoorwaarde voor duidelijke afspraken m.b.t. de informatieoverdracht bij BRMO-dragerschap. Dit proces is eind 2024 opgestart.

De Expertgroep zal in 2025 aan de slag gaan met het opstellen van de werkafspraken. Bestaande regionale en landelijke (concept) documenten m.b.t. transmurale informatieoverdracht bij BRMO worden als input in dit proces meegenomen. Bijvoorbeeld de bestaande afspraken tussen het Meander MC en Huisartsen Eemland en het landelijke visiedocument "Landelijke Transmurale Werkafspraken BRMO. Zorg voor een complete overdracht." dat in 2020 ontwikkeld is door de AMR Zorgnetwerken.

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met projectcoördinator Nadia van Beerschoten van RSO Trijn via info@amrzorgnetwerkutrecht.nl.