Aan de slag met infectiepreventie

Er zijn verschillende acties die verpleeghuizen kunnen ondernemen om aan de slag te gaan met infectiepreventie en antibioticaresistentie. Het zorgnetwerk heeft verschillende mogelijkheden om hierbij te ondersteunen.

Home » Verpleeghuiszorg » Aan de slag met infectiepreventie

Investeren in kennis

Een goede infectiepreventie begint bij het investeren in goede scholing van medewerkers. Het zorgnetwerk kan thuiszorgorganisaties ondersteunen door middel van een bijdrage in de kosten van een bestaande basisscholing infectiepreventie of van een maatwerk in-company training. Een workshop handhygiëne of een training over BRMO; we bieden verpleeghuizen de kans om hun medewerkers scholing aan te bieden op een onderwerp en manier die bij de organisatie past.

Naast basisscholing kunnen thuiszorgorganisaties er ook voor kiezen om bepaalde medewerkers te laten opleiden tot infectiepreventie adviseur (IPA). De IPA vormt een schakel tussen de (externe) deskundige infectiepreventie (DI) en de medewerkers op de werkvloer. Het zorgnetwerk biedt een aantrekkelijke tegemoetkoming in de scholingskosten voor IPA’s en een aanvullend coachingstraject door een deskundige infectiepreventie aan.

Beschikbaarheid materialen

Het is belangrijk dat medewerkers toegang hebben tot de juiste materialen en persoonlijke beschermingsmiddelen om hygiënisch te kunnen werken. Bijvoorbeeld voldoende wastafels met een zeep- en/of alcoholdispenser en wegwerphanddoekjes. En handschoenen voor het helpen van een cliënt bij toiletbezoek, het sorteren van de vuile was of het uitvoeren van verpleegkundige handelingen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer een cliënt een infectieziekte heeft of drager van een BRMO is, moeten thuiszorgmedewerkers naast handschoenen ook andere beschermende middelen zoals een schort, mondneusmasker of spatbril dragen om het risico op besmetting te verkleinen.

Voorlichting van cliënten

In verpleeghuizen is er veel contact tussen bewoners onderling en tussen bewoners en medewerkers. Hierbij kunnen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen zich gemakkelijk verspreiden via de handen, kleding en gedeelde spullen. Een goede persoonlijke hygiëne van cliënten en informatie over het belang van hygiënemaatregelen verkleint de kans op verspreiding zowel algemene ziekteverwekkers als BRMO.

Beleid

Vanuit de organisatie moet een duidelijk beleid gericht op hygiëne en infectiepreventie gevoerd worden waarmee alle medewerkers bekend moeten zijn. Medewerkers moeten duidelijk weten welke protocollen bestaan voor welk type activiteiten of cliënten, en ondersteund worden om deze ook toe te passen.

Infectiepreventiecommissie

Het oprichten van een multidisciplinaire infectiepreventiecommissie kan helpen om draagvlak te creëren binnen alle geledingen van de organisatie. En zorgen dat het thema op de agenda blijft staan. Het zorgnetwerk wil het opzetten van een infectiepreventiecommissie, of het verbeteren van het functioneren daarvan, ondersteunen. Daartoe kan het netwerk de inzet van een deskundige infectiepreventie financieren.

Bekijk hier het volledige aanbod van het zorgnetwerk om infectiepreventie te verbeteren in de verpleeghuiszorg.

Vragen?

Lennart van der Klis

Heb je opmerkingen of wil je meer weten over wat het zorgnetwerk voor jouw verpleeghuis kan betekenen? Neem dan contact op met Lennert van der Klis.